Двадесет и петата годишнина от чешката нежна революция беше отбелязана с шествие и митинг в Прага, които преминаха под знака на недоволството от политиката на сближаване с Русия, прокламирана от президента Милош Земан, предаде Би Би Си.

Официалните тържества, посветени на годишнината, прераснаха в протести с участието на хиляди жители на чешката столица.

По време на речта на Милош Земан по време на митинга в събралото се множество се надигна вълна от освирквания, о присъстващите показаха на държавния глава червени картони по аналогия с наказателните картони при футболните мачове. Скоро след това към официалната трибуна полетяха яйца.

Според информация на агенция „Франс прес", едно от яйцата е улучило германския президент Йоахим Гаук, който е сред официалните гости на тържествата.

Според представител на чешкия президент, Земан се е извинил на Гаук, като е уточнил, че яйцето е било предназначено за самия него, а не за германския му колега.

Напоследък чешкият държавен глава стана обект на остри критики заради интервю, в което той се обяви за укрепване на връзките с Русия.

Той направи твърде остри, дори оскърбителни коментари за пънк групата „Pussy Riot", която придоби световна известност след като участничките в нея организираха пънк молебен за избавление на Русия от Владимир Путин. Две от музикантките прекараха в затвора две години заради изразеното от тях недоволство срещу руския президент.

След интервюто в чешката преса се появиха множество отри коментари срещу поведението на Земан.