Съединените щати отбелязаха нов COVID-19 рекорд, след като заразените с коронавирус общо надхвърлиха 25 милиона души, или около 8% от населението. Това показват данни, оповестени в неделя от университета "Джон Хопкинс" и цитирани от Bloomberg.

Към събота страната регистрира 172 878 нови случая, с 0,7% по-малко от средното за предходните седем дни. Броят на ежедневните случаи е намалял, след като е скочи до рекорда от почти 300 000 след Коледа. Но средноседмичното ниво от около 175 000 нови случаи всеки ден остава високо.

100 млн. ваксинирани срещу коронавируса за 100 дни - приоритет за Байдън

100 млн. ваксинирани срещу коронавируса за 100 дни - приоритет за Байдън

Новият президент даде първа реч като държавен глава, в която очерта основните си приоритети

Броят на загиналите надхвърли 417 000, след като още 3 390 души починаха от усложнения на Covid-19 в цялата страна. Това представлява спад от три седмици насам. САЩ дадоха повече жертви по време пандемията от коронавирус в сравнение със загиналите американци по време на Втората световна война.

Експертите твърдят, че реалният брой заразени е много над 25 милиона, тъй като много хора са безсимптомни или не са се тествали. Страната е на челно място по заразени и починали. САЩ има 2 пъти повече заразени от Индия, която е на второ място в света.

Президентът Джо Байдън, който изложи подробно първата национална стратегия срещу Covid-19, предупреди, че смъртните случаи могат да достигнат 600 000, преди ваксините да започнат да създават имунитет в голям мащаб.

100 млн. ваксинирани американци срещу коронавируса за 100 дни. Това е амбициозният план, който той лансира.

САЩ с близо 4 000 починали от COVID-19 за денонощие

САЩ с близо 4 000 починали от COVID-19 за денонощие

Заразените наближават 25 млн. души

Тежките алергични реакции към коронавирусната ваксина на Moderna са редки, съобщиха по-рано Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), след като над 4 милиона души получиха първата си доза в САЩ.

Въз основа на данните, CDC коментира, че анафилактичен шок, животозастрашаваща алергична реакция, има в 2,5 случая на 1 милион приложени ваксини.

Агенцията предупреди, че рискът от анафилаксия е труден за сравнение с ваксините, които не са COVID-19, тъй като все още програмата е в ранен етап.