Преди 35 години човек стъпи на Луната за първи път Днес се навършват 35 години от първата човешка стъпка на Луната.
Годишнината ще бъде отбелязана с церемония в Аерокосмическия музей във Вашингтон, в която участниците в трите американски програми за завладяването на Космоса - "Меркюри", "Джемини" и "Аполо" ще бъдат връчени парчета от камъни, донесени от астронавтите от Луната.

Между 1961 и 1973 година в рамките на тези програми в Космоса са летели 34 американци и 25 от тях все още са живи.

Лунните парченца, поставени в плексигласови дискове и монтирани на мемориални табелки, ще им бъдат връчени само символично: церемонията бе подготвена набързо, табелките още не са готови и в музея ще бъде поставена само една от тях.
Освен това американското законодателство забранява на частни лица да притежават донесени от Луната материали, но астронавтите или семействата им имат правото да изберат музей, университет или друго учреждение, където камъните да бъдат поставени от тяхно име.

От 1969 до 1972 на Луната са кацнали 6 американски експедиции, които са донесли на Земята 840 фунта (около 380 килограма) камъни и лунна прах.

СнимкаПърви на Луната стъпват двама от членовете на екипажа на "Аполо 11", който е изведен в околоземна орбита от гигантската ракета носител "Сатурн V" в утрото на 16 юли 1969 година. Този първи етап от пътя отнема само 12 минути.

След като обикаля Земята един път и половина, корабът поема курс към Луната и три дни по-късно е на окололунна орбита.
На следващия ден астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин се качват в спускаемия отсек "Ийгъл" и започват пътя си към повърхността на Луната. Третият астронавт - Майкъл Колинс, остава в орбита в командния отсек.

Когато "Ийгъл" каца в Морето на спокойствието, на пулта за управление е Арстронг. Той е и първият човек, стъпил в лунната прах, казвайки знаменитата фраза: "Човешката стъпка е огромен скок за човечеството".

Армстронг и Олдрин прекарват на Луната два часа и половина в събиране на образци и правене на снимки.
Те забиват в почвата американското знаме, оставят паметна табелка, че на това място за пръв път са стъпили хора и се върнали в орбита.

Корабът се приводнява в района на Хавайските острови на 24 юли 1969 година.