алжирски войник През изминалата нощ при терористичен акт, извършен от ислямски терористи, в Алжир са загинали 43-ма души и 19 са ранени, съобщава катарската телевизия Ал Джазира, цитирана от news.ru. Според служители на местната служба за сигурност обаче жертвите са само 13.

Експтремистите организирали засада на военните към Службата по сигурност в алжирския град Забан. Те се възползвали от това, че военната колона не е охранявана и се разположили в гориста местност, през която трябвало да преминат войниците.

При нападението терористите, чиито брой не се уточнява, хвърлили саморъчно направени гранати и бутилки със запалителна смес.

От началото на декември миналата година 70 души са загинали в Алжир при екстремистки нападения.

терор в Алжир Алжирският политически хроникьор Абдел-Али ар-Разаки е заявил в интервю за Ал-Джазира, че терористичният акт е извършен след съобщения за преминаването в страната на “експтремистки елементи” от Тунис, заподозрени във връзки с Ал-Кайда. Той отбелязал, че военните са били лесна мишена за терористите, тъй като са се движели през гориста местност без прикритие и охрана.

Официалните алжирски власти не потвърждават нападението над военни от Силите за сигурност, което е най-големият терористичен акт за последните седмици насам.

Честите терористични атаки в Алжир започнаха през 1992 година, когато при парламентарни избори беше отменена победата на радикално настроените привърженици на исляма.

За последните 10 години жертви на терористични актове в Алжир са станали повече от 100 хиляди души.