С висока избирателна активност и при очаквана победа на поддръжниците на правото на аборт е приключил референдумът в Ейре. Това показват първите резултати.

Според exit poll, около 68% от гласувалите са казали "да" за отпадането на забраната, която в момента действа в законодателството.

Снимка 358729

Източник: EPA/БГНЕС

Около два милиона души или 60% от регистрираните гласоподаватели отидоха на изборите, за да гласуват в историческия референдум, за да решат дали да се запази Осмата поправка, забраняваща абортите в нашата Конституция, или да я премахне.

Двата резултата бяха очаквани, тъй като предварителните проучвания сочеха висока активност и подкрепа за абортите.

В Ирландия гласуват на референдум за абортите

В Ирландия гласуват на референдум за абортите

Очаква се да настъпи промяна

Очаквано, огромна част, 87%, от гласоподавателите на възраст между 18 и 24 години са заявили, че са гласували "Да".

Седемдесет процента от жените гласуваха "да", срещу 65% от мъжете, а всички възрастови групи под 65 г. подкрепиха гласуването.

Избирателните секции затвориха в полунощ българско време и скоро след това бяха оповестени първите резултати.

Допитването дори надминава масовата избирателна активност от малко над 62% за референдума за равенство на брака през 2015 г.

Социологическите проучвания показаха, че избирателите ще отхвърлят една от най-големите забрани в света за прекратяване на бременността. Премиерът Лео Варадкар, който подкрепя промяната, нарече шанс, който се случва "веднъж на поколение".

Страната узакони развода през 1995 г., а преди три години се превърна в първата държава в света, която одобри еднополовите бракове на референдум.

Кампанията за "Да" твърди, че повече от 3 000 жени пътуват до Великобритания всяка година, за да направят аборт, а други незаконно поръчват лекарства в интернет.

Правителството иска да отпаднат ограниченията за аборт до дванадесетата седмица от бременността.

Потребителите на социалните мрежи са разделени относно резултатите. Очаквано,  католическата църква и консервативните кръгове обявиха, че "Това е тъжна новина за Ейре, но битката продължава", докато жените и по-либерално настроените ирландци се поздравиха с победата за правото на жената да има избор и "Влизането на страната в 21-и век".