Гръцките власти задържаха 77 души заради размирици и протестни шествия в страната, съобщава "Спутник".

Причината за протестите в няколко региона на Гърция е годишнината от смъртта на младежа Алексис Григоропулос, застрелян от полицията през 2008 г.

Трима полицейски служители са пострадали - двама в Патра и един в Атина.

Снимка 456381

Източник: EPA/БГНЕС

Органите на реда незабавно отвърнаха на групи от хора, опитващи се да извършат незаконни действия и нападнали полицията с коктейли "Молотов" и други предмети, съобщават властите.

Смъртта на 15-годишният Алексис Григоропулос, който загина при сблъсък между младежи и унформени, доведе до двуседмични протести и размирици в цялата страна през 2008 г.

Снимка 456380

Източник: EPA/БГНЕС

Полицейският служител, застрелял тийнеджъра, беше осъден на доживотен затвор през 2010 г., а неговият колега - на 10 г. Година по-късно обаче неговата присъда беше отменена поради "сериозни здравословни проблеми".

Приятелите на Григоропулос създадоха анархистична терористична групировка, която изпращаше бомби до посолства в Атина и до чуждестранни лидери. Тя пое отговорността за няколко експлозии и пожари в столицата.

Преди години някои от членовете на организацията бяха осъдени за банков обир с взимане на заложник, но по-късно бяха освободени, без да изтърпят пълните си присъди.

Снимка 456378

Източник: EPA/БГНЕС