Махмуд Ахмадинеджад По време на посещението си в Мека иранският президент Махмуд Ахмадинеджад обяви, че Техеран не възнамерява да прекрати подготовката за производство на собствено ядрено гориво.

Той обясни позицията си с факта,че Техеран не вярва, че западните страни могат да гарантират доставката на гориво за иранските атомни реактори.

Ахмадинеджад подчерта, че правото на Иран за разработва своя мирна ядрена програма не може да бъде обект на преговори, съобщава Ройтерс.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей изрази оптимизъм по повод разрешението на проблемите около иранската и севернокорейската ядрени програми.
Мисля, че се движим във вярната посока, заяви Барадей при пристигането си в Осло за церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир, чийто тазгодишен лауреат стана той.

Припомняме, вчера шефът на МААЕ обяви, че световната общност е притеснена от иранските амбиции за обогатяване на уран, тъй като това може да позволи на Техеран да започне производството на ядрено оръжие.