27-годишен алпинист от Колорадо, US-щата Юта, отрязал сам едната си ръка, за да оцелее, съобщи Си Ен Ен.

Арън Ралстън е бил принуден да предприеме страховитото действие, след като пет дена не успял да се освободи от затиснал го голям скален отломък.

Късно снощи алпинистът е влязъл в болница в колорадския град Гранд Джанкшън.

Ралстън се е катерил миналата събота (26 април) по Кантона Блу Джон, съседен на Националния парк с каньони в югозападна Юта, когато 100-килограмовият камък паднал върху него и затиснал дясната му ръка, обясняват властите.

Ралстън е издържал без вода три дена - от вторник (29 април) до вчера (1 май). Тогава обаче решил, че животът му зависи от това да предприеме драстичното действие.

Като използвал джобното си ножче, той ампутирал ръката си под лакътя и сам си оказал първа медицинска помощ. След това той укрепил стоманено въже в скалата и слязъл на етажа на каньона.

Смелият алпинист тръгнал с надежда да достигне населено място, когато около 15 часа вчера бил забелязан от патрулиращ хеликоптер на Спасителните служби.

Издирването на алпиниста е било започнало същата сутрин, след като е било съобщено, че е закъснял за работа с 4 дни.

Местните власти описали Ралстън като ненаситен любител на природата в необикновено физическо състояние. Сред тях той е известен с това, че 49 пъти е изкачвал най-високите върхове на Колорадо.

В момента алпинистът се намира в болниците, като лекарите казват, че състоянието му е много сериозно.