Манхатън

Мародери нападат тъмните градове
Детройт остава без ток още два дена
•Ню Йорк посреща нощта тъмен•
•50 милиона домакинства в САЩ и Канада останаха без ток•
•Причината не е тероризъм, най-вероятно свръхнатоварване на системата•
•Хиляди остават блокирани в метрото, асансьори, офиси, летища•
•Елсистемата на САЩ била достойна за третия свят•

ПОСЛЕДНО:
•По улиците на Манхатън и Торонто заработиха първите светофари. Това става повече от 12 часа след безпрецедентното спиране на електричеството.
Токът постепенно започва да идва в районите на Ню Йорк, но според кмета Блумбърг електричеството и метрото ще бъдат възстановени не по-рано от вечерта.
По думите на градоначалника електроснабдяването ще се нормализира напълно едва в събота – 16 август, а в понеделник всички служби в града ще работят нормално.
Представители на елслужбите са уточнили, че от изключените 61800 мегавата 41100 вече са възстановени.•

БЕДСТВИЕТО:
Най-големите градове на САЩ и източното крайбрежие на Канада останаха без ток вчера около 16.00 часа местно време. Тъмно е в 50 млн. домакинства в централните райони на Ню Йорк, включително Манхатън, Кливланд, Детройт, източните канадски провинции, включително столицата Отава и Торонто.
Транспортът в Ню Йорк бе парализиран, полетите до трите летища на града - преустановени. По улиците настъпи задръстване, градът се изпълни с хора. Банки, болници, затвори и телефонни централи останаха без ток.
Във влаковете на метрото останаха блокирани хиляди хора и властите дълго време не можаха да решат въпроса с евакуацията им. Тъй като климатичната инсталация в нюйорското метро е не ток, много от блокираните там хора са пострадали от липсата на въздух.

От сърдечна недостатъчност почина жителка на Ню Йорк, която не могла да понесе напрежението, докато слизала пеша от небостъргач. Заради огромните задръствания, не могли да я откарат в болница навреме, съобщава New York Times.

••Голям брой висши представители на US-администрацията повтаряха непрекъснато, че случилото се не е причинено от терористичен акт. В началото на бедствието CNN припомни, че уникалният токов срив е станал само часове, след като беше заловен един от най-висшите функционери на Ал Кайда за Югоизточна Азия.••

В Канада спирането на тока прекъсна дебатите в парламента в столицата Отава. Преустановени бяха полетите на летищата в Торонто и Отава. Тунелът Детройт-Уиндзър между Съединените щати и Канада също бе затворен. На източното крайбрежие на САЩ и Канада е спряло телевизионното излъчване, прекратена е дейността на нюйоркската фондова борса и електронната система Nasdaq.

Преустановени бяха всички полети от градовете, където е спряло електрозахранването, но Федералната авиокомисия на САЩ съобщи, че всички служби за контрол и управление на въздушното движение са преминала на резервно електрозахранване и са вън от опасност.

ПРИЧИНИТЕ:
Според първоначалните данни една от причините за токовия удар е свръхнатоварването, предизвикано от климатичните инсталации. Заради небивалите горещини на източното крайбрежие те работят на пълна мощност, което може да доведе до претоварване на системите за електрозахранване.
Представител на електрическата компания the New York Independent System Operator, която поддържа енергийната система на щата Ню Йорк заяви обаче, че в момента на спирането общото потребление на електроенергия в щата е била 29 000 мегавата, което е с хиляди мегавати по-малко от критичното.
Канада обяви три причини за катастрофата – мълния, пожар или срив в АЕЦ в Пенсилвания, но от американска страна хипотезата за авария в АЕЦ бе опровергана. Има вероятност инцидентът да е причинен и от пожар в електростанцията на Ниагарският водопад. ФБР предполага пък, че за срива е виновен нов компютърен вирус.

Ню ЙоркПоследният подобен колосален срив на електрическата мрежа в САЩ беше на 9 ноември 1965 година. Това е бил най-големият такъв инцидент от изобретяването на електричеството. Тогава в 17:16 часа токът спира и 30 млн. души в САЩ и Канада остават на тъмно за 13 часа.

С падането на нощта кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че вече е започнало възстановяването на електрозахранването, но ще е нужно време - не минути, а часове, както той се изрази. Той помоли своите съграждани да вземат мерки, така че неудобството да не се превърне в трагедия. Според него, причина за катастрофата е претоварване в енергийната система на участъка Ниагара-Мохок в района на Ниагарския водопад.

Властите в Ню Йорк са осигурили в палатки, спортни зали и обществени сгради подслон за хилядите, които не успяха да се приберат по домовете си в предградията на 8-милионния град. Стотици допълнителни автобуси превозват жителите до крайните квартали.

Подобно на Блумбърг, по-късно президентът Буш в обръщение към нацията изтъкна, че спирането на тока не е резултат на терористичен акт. Той допълни, че Съединените щати сега са по-добре подготвени да се справят с извънредни ситуации, отколкото преди две години.

Енергийната система на САЩ е достойна за третия свят, зави вчера бившия министър на енергетиката на САЩ губернатора на щата Ню Мексико Бил Ричардсън, предаде РИА "Новости". Той смята, че САЩ не разполагат с достатъчно магистрални линии за пренос на електричеството и това създава условия за повишаване на напрежението, а от там и получаване на електрически шокове.