Амнести ИнтернешънълЕвропейският съюз трябва да обърне внимание на спазването на правата на човека в светлината на неговото разширяване и включването на бивши комунистически страни от Източна Европа. Такъв извод се съдържа в новия доклад на международната правозащитна организация “Амнести Интернешънъл”.

В доклада се казва, че положителна оценка на спазването на човешките права са заслужили само 2 от 15-те страни членки – Люксембург и Холандия, пише британският вестник “Гардиън”, цитиран от електронното издание NEWSru.

Великобритания е обвинена в “сериозни нарушения” на правата на човека след атентатите от 11 септември. Тези нарушения се извършват под прикритието на “войната с тероризма” и борбата с нелегалната миграция, отбелязва “Амнести”.

В отчета се споменава депортацията на чеченци от Германия в Русия и жестокото отношение на гръцката полиция към задържаните, основани на обвиненията на гръцки гражданин, че органите на реда са му приложили електрошок заради пътно нарушение. Испания се подлага на критики заради поведението си към заподозрените за баски сепаратисти.

Механизмът на спазване на човешките права в ЕС престава да работи, смята Дик Оостинг, директор на брюкселския офис на организацията. За ЕС не е достатъчно да проповядва спазването на правата на човека зад граница. Европа трябва първо да погледне себе си, иначе доверието ситуацията около спазването на човешките права в ЕС винаги ще бъде подлагана на съмнение м международните отношения.

“Амнести Интернешънъл” призовава да се обърне специално внимание на 10-те страни, които ще бъдат включени в ЕС на 1 май.

Евросъюзът трябва да премине от думи към дела за по-добро спазване на основните права на човека и в други страни, преди всичко в Русия и Китай, подчертава докладът.

Организацията критикува новата стратегия за безопасност на ЕС, която касае такива въпроси като тероризма и оръжията за масово унищожение. Според правозащитниците, планът, съставен в разгара на противоречията за Ирак, е съсредоточен върху военните аспекти на кризата, а не върху причините, които са я породили.

Длъжни сме да признаем, че ЕС има и воля, и потенциал да стане най-мощната глобална сила за защитаване на човешките права. Но от гледна точка на въздействието и ефективността все още няма с какво да се похвали, заключават експертите.