Българският президент Георги Първанов предоставя възможност на властите във Великобритания да вземат решение по въпроса за освобождаването на футболния запалянко Майкъл Шийлдс, който през 2005 година нападна и сериозно нарани българския гражданин Мартин Георгиев, пише пресата на Острова.

Всички в Англия се радват от факта, че „несправедливо" обвиненият фен на „мърсисайдци" може бъде освободен, след като президентът на България Георги Първанов е пратил писмо до английските власти. 

В него бълграският държавен глава е дал своето разрешение съдбата на Шийлдс да бъде решена на местно ниво. В писмото, публикувано във вестник "Ливърпул Ехо", Първанов пише: "Проблемът с Майкъл Шийлдс може да бъде решен и от съответните органи в Обединеното кралство. Вземайки предвид Конвенцията за трансфер на осъдени хора в чужбина, която е призната от всички европейски държави, всяка страна има право да намалява, амнистира или отменя дадена присъда според собствените си закони".

Майкъл Шийлдс, който сега е на 21 години, първоначално получи 15 години затвор заради опит за убийство на Мартин Георгиев в курорт на Черно море през май 2005 г. Инцидентът е станал след финала за Шампионската лига между Челси и Ливърпул в Истанбул, когато фенът на „Ливърпул" се радвал на победата на любимия си отбор.

През април миналата година върховният съд в България намали присъдата на Майкъл Шийлдс на 10 години затвор заради неговата възраст и добро поведение.
Шийлдс излежа част от присъдата си в България, а след това му бе позволено да доизлежи присъдата си в британски затвор.

Писмото на Първанов е от октомври и няма нищо общо с призива на адвокат Джовани ди Стефано президентът Първанов да помилва британския гражданин, пояснява Дарик радио.
То е подписано от съветника по правните въпроси на президента Сашо Пенов в отговор на множеството писма, получени от редица британски обществени организации. В него действително се посочват възможностите предвидени в Конвенцията за трансфер на осъдени хора в чужбина и това, че казусът може да бъде решен от съответните органи в Обединеното кралство, но по никакъв начин не става въпрос за помилване от страна на българския държавен глава, посочиха още от прессекретариата на президента.