Хюсеин Турция е предложила на арабските страни план за мирно сваляне на Ирак, съобщава РИА.Новости, като цитира издаващият се в Лондон арабски вестник "Аз-Заман".

По информация на вестника турският министър председател по време на обиколката си в арабските страни е предложил да бъде обсъден този план откъм 3 пункта. Според плана по първата точка Ирак преди всичко е длъжен да избегне удара, като окаже пълно сътрудничество на оръжейните инспектори на ООН, като запълни “белите петна” в доклада си за оръжейните програми и като отговори на всички зададени въпроси.

Според втория пункт в плана на Турция представители на всички арабски страни включително и Турция са длъжни да посетят Багдад и да се опитат да убедат Садам Хюсеин доброволно да се откаже от властта, да напусне Ирак под международната гаранция за неприкосновеност, а така също и да проведе общонародни избори под наблюдението на ООН за формиране на ново управление.

В третата точка на плана се предвижда влизането в Ирак на военни контингенти, състоящи се от арабски и турски части.

Вестникът отбелязва, че съществува и европейски план за мирна смяна на властта в Багдад, който, след утвърждаването му, ще бъде официално съобщен в Париж.

Междувременно, източник на арабското издание от Йордания, доста скептично оценява възможността Садам Хюсеин доброволно да напусне властта.

Тези, които имат подобни илюзии по отношение на такъв сценрий, просто не познават Садам, нито характера на съществуващата в Багдад власт, посочва източникът.

По съобщения на няколко арабски средства за масова информация, през последните дни американска делегация от високопоставени служители на ЦРУ са посетили столиците на четири арабски държави и са обменили мнение с шефовете на местните спецслужби относно перспективите на управлението в Багдад. Три от тези четири страни оценяват като твърде малко вероятно властта в Ирак да се поеме от опозицията, която е в изгание и, според тях, режимът може да бъде сменен единствено вътре в самия Ирак.