Обвиниха българин, който живее в Хултън, щата Мейн за заплахи срещу Европейската комисия, съобщи местната преса.

Ако бъде признат за виновен, 38-годишният Душко Венелинов Вълчев може да получи до 5 години затвор и глоба до 250 000 долара.

Той се е явил в съда в понеделник на първото заседание, на което обвинението е представило съобщенията, които той изпращал по електронната поща. Когато ФБР било уведомено за заплахите, разследването започнало на 5 февруари и проследило източника до българина, който използвал безжичен интернет на свой съсед.

В едно от тях той заплашва Кристалина Георгиева и други служители на Европейската комисия, че "ще ви изколя като пилета".

Заплахите били написани само с главни букви и на български, а преводът им на английски бил направен от Дирекцията за борба с организираната престъпност в София.

В съобщенията Вълчев настоявал "в Европа да бъдат наети на работа колкото може повече българи и да бъдат изтеглени всички български граждани, живеещи във Великобритания и Португалия.

"Ще умрете, ако не го направите. Давам ви две седмици, иначе ще ви прережа гърлата, ще ви обеся, както сторих в Париж", пише още в едно от съобщенията, без да е ясно какво точно има предвид българинът.

От ФБР не са описали в обвинението какви са мотивите на българина с американско гражданство, но съсед е казал в показанията си, че Вълчев изглеждал "не на себе си, след като се разведе с американската си съпруга".

Вълчев е бил арестуван в неделя, след като властите научили, че се кани да пътува в понеделник за България.