Египетските археолози откриха статуя на сфинкс, докато източват вода от фараонския храм Ком Омбо близо до южния град Асуан, съобщава БиБиСи.

Статуята на митичния звяр е с дължина около 28 см и височина 38 сантиметра и е направена от пясъчник.

Вероятно датира от Птолемейската династия, която управлява Египет от 305 г. до 30-та година пр.н.е. Две релефа от пясъчник на Птолемей V са наскоро открити в храма.

След коронацията на Птоломей V, който управлява от 210 г. до 180 г.пр.н.е., свещениците в Мемфис създават известния Розетски камък, който изброява неговите дела. Векове по-късно камъкът помага на експертите да се научат да четат древни египетски йероглифи.

Храмът на Ком Омбо, където е намерен сфинксът, е построен по време на царуването на неговия син, Птолемей VI, където са боговете Собек и Хароерис.

Снимка 378815

Източник: БГНЕС

Ръководителят на отдела за археологически находки на Асуан, Абдул Монейм Саид коментира, че експертите ще извършат по-обстойни проучвания на статуята, за да разберат повече за нейната цел.

Сфинкса представлява кралската власт в древен Египет, съчетавайки физическата сила на лъва със светската сила на царя. Великият сфинкс от пирамидите в Гиза е най-големият и най-известен.

Стоящ на височина 20 метра и на дължина 57 метра, се смята, че е издълбана от варовик по време на Четвъртата династия и фараона Кафра, който управлявал от 2558 г. до 2532 г. пр.н.е.