Либийската национална армия заяви, че наскоро е свалила два безпилотни летателни апарата на Турция, съобщава "Спутник".

Отбранителните сили на Либийската национална армия свалиха два турски дрона - един над въздушната база в Окба ибн Нафа (на североизток, в близост до границата с Тунис) и друг над югоизточната част на столицата Триполи, в окръг Айн Зара, написа във Фейсбук говорителят на ЛНА Ахмед ал Мисмари.

На 2 януари парламентът на Турция прие закон, който позволява изпращането на военни сили в Либия. След това турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е изпратила военнослужещи в подкрепа на правителството на националното единство, на Файес ал Сарадж, и ще остане в Либия до стабилизиране на обстановката.

Воюващите страни в Либия не сключиха споразумение за примирие, но има напредък

Воюващите страни в Либия не сключиха споразумение за примирие, но има напредък

Примирието, предложено от Русия и Турция

Кризата в Либия започна, след като свалянето на лидера й Муамар Кадафи през 2011 г. прерастна в сблъсъци между враждуващи групировки.

На международна конференция по въпроса с Либия, провела се в Берлин през януари, беше обсъдено удвояване на усилията за постигане на трайно примирие в страната. Двете воюващи страни обаче, всяка от тях подкрепяна отвън, продължават да нарушават примирието, обявено на 12 януари по инициатива на Русия и Турция.

Ердоган и Тръмп призоваха за примирие в Либия и Сирия

Ердоган и Тръмп призоваха за примирие в Либия и Сирия

Тръмп е подчертал необходимостта от спиране на огъня в Сирия и Либия