Глория Аройо Президентът на Филипините Глория Аройо отмени извънредното положение в страната, което въведе миналата седмица с мотива, че се готви държавен преврат.

„Вярвам силно, че законът и редът бяха възвърнати,” обяви Глория Аройо, цитирана от Би Би Си.

По време на извънредното положение бяха арестувани няколко души, сред които войници и членове на опозицията.

Малко преди Аройо да обяви отмяната на извънредните мерки в Манила бяха чути две експлозии.

Бомбите избухнали близо до полицейско управление в квартал с много административни сгради.

От взривната вълна били откъртени камъни, но според местната полиция няма ранени и други щети не са нанесени.

Обявявайки отмяната на извънредното положение Аройо обяви, че е важно нейните политически опоненти да престанат да спъват и да вредят на икономиката със своите безполезни действия.

Няма никога да толерирам такъв тип авантюризъм. Всеки път, когато се наложи, независимо от броя пъти, аз ще действам с твърда ръка и с решителност, когато нашите врагове подкопават нацията и икономиката ни”, обяви Аройо в телевизионно обръщение.

От друга страна обаче някои неправителствени организации, медиите и опозицията в страната разкритикуваха извънредното положение, обяснявайки, че то ограничава свободите на гражданите.

Представител на лява партия, който бе арестуван по обвинение в подбуждане на обществено недоволство, определи прекратяването на извънредното положение като „козметично”.

„Ние все още имаме лош президент, а полицията и армията са все още „по петите на враговете на държавата,” заяви представителят на опозицията.