100 000 души пазят архива на WikiLeaks в шифрован вид, заяви създателят на сайта Джулиан Асандж.

Ако нещо се случи с основните лица, поддържащите сайта, много документи ще бъдат публикувани веднага.

Архивите вече са притежание и на много медии.

Без тяхната помощ, WikiLeaks не би имал такъв успех.

Асандж е очаквал документите да бъдат огласени още преди години.

Той направи това признание в отговор на въпроси на читатели на онлайн изданието на "Гардиън".

Той засяга темата и за основни принципи, по които се подбират получените документи.

Създателят на сайта обяснява в отговор на въпросите защо е избрал да бъде "лицето на WikiLeaks", поемайки риска сайтът да бъде смятан за лично негов проект.

Асандж коментира изказвания на политици, които са пожелавали убийството му, както и доколко "свободата на словото" е наистина реална.

Скандалният сайт Wikileaks.org, на който бяха публикувани секретни документи на Пентагона и Държавния департамента на САЩ, бе закрит по-рано днес.

Според информацията от Wikileaks основание за това са станали предполагаеми DDОS-атаки срещу сайта.

Асандж признава, че не може да се завърне в Австралия, въпреки че много му липсва, тъй като властите там сътрудничат със САЩ.

Припомняме, на  29 ноември WikiLeaks хвърли бомба, предизвиквайки дипломатически 11 септември, разкривайки нови 250 хиляди секретни американски документи на Държавния департамент на САЩ, които застрашат човешки живот.

Създателят на WikiLeaks Джулиан Асанж заяви, че тези документи касаят всички най-сериозни проблеми в света - "от убийствата в Източен Тимор до поведението на най-големите американски банки".

По-рано бе съобщено, че Джулиан Асандж може да бъде арестуван днес във Великобритания. Вчера вечерта от Скотланд Ярд започнали подготовка за задържането на 39-годишния мъж по обвиненията за изнасилване и сексуален тормоз в Швеция.

Спецчастите ще пристъпят към изпълнението на международната заповед за арест днес или най-късно утре.