България и Румъния изостават драстично като двете най-малко ваксинирани държави в ЕС, като само 22% от пълнолетното население на България е ваксинирано, пише "Асошиейтед прес".

Бързо нарастващите нови инфекции принудиха властите да затегнат ограниченията в двете страни, докато други държави от ЕС като Франция, Испания, Дания и Португалия надхвърлиха 80% ваксинация и облекчиха ограниченията.

В препълнено отделение за интензивно лечение за пациенти с коронавирус в столицата на Румъния, Букурещ, 55-годишният Адриан Пика е леглото си и получава допълнителен кислород, за да да диша. "Не исках да се ваксинирам, защото се страхувах", каза той.

Около 72% от пънолетните в 27-членния Европейски съюз са напълно ваксинирани срещу COVID-19, но упорито ниското приемане на ваксините в някои държави от Източния ЕС сега рискува да претовари болниците на фона на нарастващия брой инфекции поради по-заразния Делта вариант.

Стела Кириакидес, комисарят по здравеопазване на ЕС, заяви, че "тревожната пропаст" във ваксинациите трябва спешно да бъде отстранена.

Фон дер Лайен обещава ЕС да се заеме с пандемията на неваксинираните

Фон дер Лайен обещава ЕС да се заеме с пандемията на неваксинираните

Темповете на ваксинация трябва да се ускорят навсякъде в ЕС и по света

Словакия, Хърватия и Латвия са ваксинирали около 50%, но ваксинацията в много страни от Централна и Източна Европа остава слабо или намалява.

В Норвегия, която е ваксинирала около 70%, властите в събота отмениха ограниченията, които премиерът Ерна Холберг нарече "най-строгите мерки в мирно време".

Скандинавската й съседка Дания премахна ограниченията на 10 септември, Великобритания също изостави повечето пандемични ограничения поради високите нива на ваксинация.

Обратно, в Института по пневмология "Мариус Наста" в Букурещ, главният лекар на интензивното отделение, Геновева Кадар, казва, че леглата вече са със 100% капацитет и около 98% от всички пациенти с вируси са неваксинирани.

"В сравнение с предишните вълни, хората пристигат с по-тежки форми" на заболяването, каза тя, добавяйки, че много пациенти сега са по-млади от предишните.Много бързо трябва да се интубират - и прогнозата е изключително мрачна."

Правителствените данни показват, че 91,5% от смъртните случаи от COVID-19 в Румъния между 18-23 септември са хора, които не са ваксинирани.

В съседна България тревожни 23% от хората са заявили, че не искат да се ваксинират, в сравнение със само 9% в целия блок, според проучване на Евробарометър.

Covid ваксинациите в ЕС разкриват стряскащи различия между Изтока и Запада, водеща е България

Covid ваксинациите в ЕС разкриват стряскащи различия между Изтока и Запада, водеща е България

Западноевропейците достигат до 90% ваксинация, а българите не спазват мерки, не носят маски и не се ваксинират

Сабила Маринова, мениджър на интензивното отделение в болница в северния български град Велико Търново, казва, че никой от пациентите с COVID-19 не е ваксиниран. "Много сме изтощени", каза тя. "Изглежда, че този ужас няма край."

Фалшивите новини са ключов фактор хората да не се ваксинират.

Понякога медицинските работници в Източна Европа са изправени пред допълнителни рискове.

През септември в пристанищния град Варна в България, група антиваксъри нападнаха медицински екип в мобилна ваксинационна станция.

Здравният министър Стойчо Кацаров осъди нападението, като заяви, че "няма да позволим нашите медици да бъдат обиждани, публично тормозени и унижавани", защото се опитват да спасят човешки животи.

Въвеждането на паспорти за ваксини, които позволяват на хората да покажат статуса си на ваксина, за да извършват ежедневни дейности, може да бъде един от малкото варианти за европейските правителства да насърчат колебаещите се граждани да бъдат ваксинирани.

Експерти казват, че антиваксъри и скептиците по отношение на ваксините в тези части на Европа могат да възпрепятстват усилията на целия континент за прекратяване на пандемията.

САЩ: България е в Covid ниво 4, най-висок риск - да се избягва

САЩ: България е в Covid ниво 4, най-висок риск - да се избягва

CDC: Напълно ваксинирани е по-малко вероятно да се заразят и да разпространят