Фармацевтичната компания AstraZeneca отказа среща с топ представители на Европейския съюз, планирана за тази вечер. Това се случва на фона на ескалиралия спор около забавените доставки на ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса. Това съобщи представител на Европейската комисия, пише "Политико".

Отмяната идва след интервю на шефа на компанията Паскал Сорио, който заяви, че нямат договорни задължения за доставяне на дози от ваксината на ЕС, а по-скоро ангажимент да направят най-доброто.

Шефът на метрото уверява: Другаде не може да стане такава авария

Шефът на метрото уверява: Другаде не може да стане такава авария

В никой друг участък нямало такова ниво на подземните води

Източникът от Комисията каза, че вместо среща компанията ще отговори писмено на комисаря по здравеопазване Стела Кириакидес, която поиска повече информация.

Комисията иска повече информация за прогнозата на фармацевтичната компания да ореже доставките за ЕС с 60% през първата четвърт на 2021 г.

Доставките на AstraZeneca в Британия няма да бъдат засегнати

Доставките на AstraZeneca в Британия няма да бъдат засегнати

Правителството е сигурно и в доставките на Pfizer

Представителят на Комисията подчерта, че компанията наистина е сключила споразумение, което предвижда да се постарае да направи най-доброто за доставяне на ваксините, но също се е подписала под сделка за предварително закупуване на ваксини от ЕС, което включва задължението, че AstraZeneca има производствен капацитет да достави дозите.

Сорио обвини ЕС, че реагира "емоционално".

Председателят на Комисията по търговия към Европейския парламент призова договорът да бъде огласен публично.

Поставят под съмнение ефективността на ваксината на AstraZeneca при възрастни хора

Поставят под съмнение ефективността на ваксината на AstraZeneca при възрастни хора

Германски вестник пише за 8% ефективност

"Ройтерс" също информира, позовавайки се на представител на ЕС, че компанията е отменила срещата с ЕС за обсъждане на доставките.

По-късно от AstraZeneca опровергаха информацията и обявиха, че към момента срещата с ЕС ще се състои.

Министърът на здравеопазването на Австрия пък заяви, цитиран от "Ройтерс", че срещата е отложена с един ден. Тя ще се проведе в четвъртък.

Междувременно висш представител на ЕС оспори обяснението на компанията за забавянето на доставките и подчерта, че Брюксел настоява да се изпълни договорът, информира АФП.

Британско-шведската компания има споразумение с ЕС за доставяне на 400 милиона дози от ваксината, която се очаква да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата в петък.

Но от компанията отбелязаха, че имат производствен недостиг в европейските заводи. Фирмата предупреди, че няма да може да изпълни целта, тъй като има отделен договор с Великобритания.

Брюксел скастри забавянето на AstraZeneca с ваксините

Брюксел скастри забавянето на AstraZeneca с ваксините

"Искаме договорът ни да бъде изпълнен изцяло"

Европейската комисия не е разкрила текста на договора с фирмата заради поисканата от AstraZeneca търговска тайна, но се очаква да разкрие подробности за отговора си по-късно днес.