Атентаторът от нощния клуб "Рейна" в Истанбул твърди, че е получил нареждане за атаката от джихадисти на "Ислямска държава" в Сирия. Това съобщава Агенция "Франс прес", позовавайки на местни медии.

В понеделник турските власти задържаха 34-годишния Абдулгадир Машарипов. Той се укриваше 17 дни след атаката, за която отговорност пое терористичната групировка. Полицията в Истанбул също арестува иракчанин и три жени - от Египет, Сенегал и Сомалия.

Властите идентифицираха атентатора като узбекистански гражданин, който е минал обучение в Афганистан. Той е признал за извършването на атаката. Освен това пръстовите му отпечатъци съвпаднали с онези на атентатора на мястото.

В Истанбул задържаха атентатора от "Рейна"
Обновена

В Истанбул задържаха атентатора от "Рейна"

Заедно с него са арестувани още четирима души

Терористът е използвал кодовото име Ебу Мохамед Хоросани. Той заявил пред полицията, че е влязъл в Турция през Иран през януари 2016 година и се преместил в централния град Коня.

"Когато бях в Коня, за мен дойде нареждане от сирийския град Ракка да извърша атака на площад "Таксим" в Истанбул", заявил той пред турската полиция.

Абдулгадир Машарипов се преместил в Истанбул на 16 декември и проучил подходящо място за атака.

"Пристигнах на "Таксим" на Нова година, но там имаше много засилени мерки за сигурност. Беше невъзможно да извърша атака", допълва той.

"Аз установих контакт с човека, който ми даде нареждането и се съгласихме, че "Таксим" не е подходящ за атака. Беше ми наредено да проуча нова цел в района", продължава с обясненията Машарипов.