Опозиционният лидер на Мианмар Аун Сан Су Чжи е била отведена от дома си в Найпидо преди шест дни и в момента е в неизвестност. Това са съобщили пред "Мианмар сега" източници от партията Национална лига за демокрация. Припомняме, че тя бе под домашен арест, откакто военната хунта извърши преврата на 1 февруари. "Вече не знаем къде я държат", е казал източник от партията, пожелал анонимност.

Преди дни "Фейсбук" съобщи, че е блокирал профилите на военните в Мианмар след извършения преврат и задържането на лидерите на държавата, което предизвика масови протести. В съобщението си компанията заяви, че тази забрана е необходима с оглед на случващото се от извършения на 1 февруари военен преврат и възникналото насилие. От "Фейсбук" казаха още, че забраната е заради нарушаването на човешките права в страната и риск от кръвопролития вследствие действията на армията.

500 задържани при протестите в Мианмар

500 задържани при протестите в Мианмар

Късно в сряда в Мандалей се е стигнало до сблъсъци между органи на реда и демонстранти

Най-малко трима загинаха при продължаващите и днес протести, а над 500 други бяха задържани.

Мианмар, (до 1989 г. страната е наричана Бирма) се намира периодично под контрола на военните. Премиерът Аун Сан Су Чжи, лидер на опозицията срещу военния режим в продължение на 20 години, през по-голяма част от времето е под домашен арест, след като се връща в страната от изгнаничество през 1989 година. През 1990 г. печели решително изборите, но те са обявени за невалидни от военните, които отказват да предадат властта. Аун Сан Су Чжи е носителка на Нобелова награда за мир за 1991 г.

Военните в Мианмар отричат да са извършили преврат, нямали друг избор

Военните в Мианмар отричат да са извършили преврат, нямали друг избор

Заклеймиха протестиращите