Австралийският премиер Скот Морисън коментира, че преди да бъдат пуснати в експлоатация ядрените подводници, построени в Аделаида, във военните бази на страната ще бъдат разположени на британски подводници. Той обяви това в сряда по време на онлайн брифинг за журналисти, съобщава ТАСС.

Премиерът отбеляза, че разполагането на британски ядрени подводници в Австралия е, освен всичко друго, "възможност за обучение на австралийската армия".

Министърът на отбраната Питър Дътън вече е провел предварителна дискусия по този въпрос с британските и американските си колеги.

Китай насочва междуконтинентални ядрени ракети към Австралия

Китай насочва междуконтинентални ядрени ракети към Австралия

Пекин: Искат ядрени подводници - стават цел за ядрен удар

"Ние се стремим да укрепим военните си способности и да се научим да поддържаме собствения си ядрен подводен флот", каза Морисън, отбелязвайки, че Австралия все още няма никакви задължения, но страната възнамерява да разшири военното сътрудничество в рамките на АУКУС възможно най-скоро.

Ръководителят на правителството отбеляза също, че освен технологии за изграждане на ядрени подводници, Австралия ще получи "редица технологии в областта на кибернетиката, квантовата физика и изкуствения интелект".

"Тези отрасли ще станат важни области на нашето сътрудничество на ранен етап", каза премиерът.

Морисън каза, че тристранното партньорство със САЩ и Великобритания - AUKUS - е нова възможност за сътрудничество между страните от ЕС и държавите от Индо -Тихоокеанския регион.

Германия усеща спора за подводниците като шамар за събуждане

Германия усеща спора за подводниците като шамар за събуждане

Михаел Рот: Трудно ще се възстанови доверието между ЕС и съюза САЩ, Великобритания, Австралия

"Европа се стреми да играе по-голяма роля в Индо-Тихоокеанския регион, а новото партньорство, което създадохме със САЩ и Обединеното кралство, е възможност за по-голямо участие на европейските държави в сътрудничество с региона".

"Заедно с европейски страни можем да направим повече и тези ... нови възможности се отварят чрез партньорството AUKUS, основано на партньорство с двама от най-дългогодишните съюзници на Австралия", каза Морисън.

Австралийският премиер коментира, че отмяната на договора за подводници е разочарование за Франция.

"Никога не сме имали лесен начин да се оттеглим от този договор, но ... ще изпълним всичките си задължения съгласно условията за прекратяването му. Австралия ще постъпи правилно по отношение на нашите задължения".

Байдън и Джонсън с подход срещу Русия и Китай на база ценности

Байдън и Джонсън с подход срещу Русия и Китай на база ценности

Джонсън е нетърпелив за срещата за демокрация - "ще помогне за международни действия"