В Австралия ще се проведе церемония в памет на жертвите на катастрофата на полет MH17, който бе свален от небето над Украйна миналата година.

В катастрофата загинаха всички 289 души, включително 15 души персонал. 38 от тях бяха граждани или жители на Австралия.

В парка на парламента в Канбера ще бъде поставена паметна плоча с имената на загиналите. Депутатите от парламента в Австралия ще прекъснат своята зимна ваканция, за да присъстват на церемонията.

Самолетът Boeing-777 на авиакомпанията Malaysia Airlines, изпълняващ полет от Амстердам към Куала Лампур, падна в Донецка област, след като бе ударен от ракета.

Западът счита, че има достатъчно доказателства за това, че атаката срещу пътническия самолет идва от ракетна установка, която Русия е предоставила на проруските сепаратисти в Донецк. Русия обаче категорично отрича обвинението.

Премиерът Тони Абът каза в изявление преди началото на церемонията, че „на борда на този самолет се намираха 298 напълно невинни души, а нашето чувство за справедливост не може да се примири с тяхната гибел.

Джули Бишоп, министър на външните работи, заяви вчера, че международното общество е изпълнено с решимост да открие и привлече към отговорност виновните са трагедията.

Вчера руският президент Владимир Путин отхвърли категорично призива на Австралия, Холандия, Малайзия и Украйна да се създаде международен трибунал под егидата на ООН, който да се заеме с процеса по катастрофата. В разговор с холандския премиер Марк Рют, Путин определи предложението за трибунал като „преждевременно и контрапордуктивно".

Руският президент заяви и че е недопустимо разпространението на различни версии, особено по средствата за масова информация, които носят откровено политически характер.

Паметни мероприятия ще се проведат днес и на мястото на катастрофата на малайзийския Боинг 777 в Донбас.
В годишнината от катастрофата на малайзийския Боинг ще се проведе панихида за загиналите в тази тежка трагедия, а на мястото на най-голямата отломка на самолета се планира да бъде изградена паметна плоча, съобщава РИА Новости.