Шофьорите в Австрия, виновни за превишена скорост, ще се сблъскат с конфискуване на кола и продажба на търг, каза правителството в понеделник, опитвайки се да възпре "момчетата състезатели", съобщава "Ройтерс".

Планираната промяна в законодателството, обявена от управляващата коалиция на консерваторите и Зелените, има за цел да затегне правилата на Австрия, за да ги доближи до тези в други страни като съседна Германия и Швейцария.

Местните власти казват, че се опитват да поставят под контрол незаконните улични състезания и други случаи на превишена скорост. Въпреки че повечето шофьори никога няма да ги забележат, те причиняват смъртни случаи, понякога включващи невинни минувачи.

"При скоростите, за които говорим тук, никой не контролира напълно превозното си средство. Колата се превръща в неконтролируемо оръжие и опасност за напълно невинни хора", каза министърът на транспорта Леонор Гевеслер от Зелените на пресконференция, на която очерта плана.

По-конкретно, всеки, хванат да шофира с 60 км в час над ограничението на скоростта в градовете, където ограничението обикновено е до 50 км/ч, или със 70 км/ч над ограничението другаде, където ограничението е до 130 км/ч, ще му бъде конфискувана колата за срок до две седмици, според плана на правителството.

Ако са повторни нарушители или са първи нарушители, които карат особено бързо, повече от 80 км/ч над ограничението в даден град или повече от 90 км/ч над него другаде, колата им ще бъде конфискувана завинаги и продадена на търг, каза Гевеслер.

Последният план е в допълнение към мерките, въведени миналата година, които увеличиха срока, за който водачите губят книжките си в случаи на превишена скорост и екстремна скорост.

"Този, който вече няма кола, не може повече да кара с превишена скорост. Точно затова тази мярка е толкова успешна в други страни - защото удря там, където боли, и защитава населението като цяло", каза Гевеслер и добави, че макар мерките да са строги, те са необходими.

Джигит "летя" с 316 км/ч по АМ "Тракия"

Джигит "летя" с 316 км/ч по АМ "Тракия"

Мъжът сам се похвали в социалните мрежи