Айфеловата кула в Париж ръждясва прогресивно и се нуждае от цялостен ремонт, но вместо това ѝ се извършва само козметично боядисване за 60 милиона евро преди Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на класифицирани документи, публикувани от френското издание "Мариан".

Поверителни доклади на експерти сочат, че монументът е в окаяно състояние. Причината е, че желязото, от което е направен паметникът, влиза в контакт с вода и кислород на тези места, където боята пада с възрастта.

Кулата от ковано желязо е с височина 324 метра и е построена от Густав Айфел в края на 19 век. Тя е сред най-посещаваните туристически обекти в света, като всяка година посреща около шест милиона посетители.

Просто е, ако Гюстав Айфел посети мястото, ще получи инфаркт, твърди един от източниците на изданието и допълва за кулата: Малко вероятно е да падне утре сутринта, но наистина не е в много добро състояние.

Ограждат Айфеловата кула с бронирано стъкло

Ограждат Айфеловата кула с бронирано стъкло

Оградата струва €20 млн.

В момента Айфеловата кула е в процес на пребоядисване, което струва 60 милиона евро и е част от подготовката за Олимпийските игри догодина. Това ще бъде двадесетата подобна процедура, извършена на монумента.

"Мариан" съобщава, че ремонтът, започнал през 2018 г., първоначално е включвал почистване на една трета от конструкцията и нанасяне на два слоя нова боя върху нея, за да се ограничи корозията. Поради пандемията от коронавирус обаче работата е отложена, а в старата боя е открито олово. По тази причина ремонтът ще бъде "козметичен" и ще обхване само 5% от Айфеловата кула.

Компанията Sete, която управлява атракцията, не иска да я затваря за ремонт за продължителни периоди от време, тъй като това би довело до загуба на приходи.