Азербайджан за пореден път отправи обвинения към Армения, че не работи за мира в Нагорни Карабах. Външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов заяви в понеделник, че страната му не е получила отговор от Армения относно предложението да се започне работа по мирен договор и определяне на общата граница, предаде Prensa Latina.

Байрамов каза на съвместна пресконференция със своя сръбски колега Никола Селакович, че "за съжаление тепърва ще получим реакция от арменската страна на тези стъпки на добра воля".

Служителят посочи пред ТАСС, че тази позиция вреди на мира и напредъка в региона и самата Армения. "Важно е всички да разберат, че не е необходимо да се измисля нещо ново, за да се гарантира устойчив мир в региона. Има проста формула: спазване на основните правила на международното право. Азербайджан се придържа точно към тази позиция ", каза той.

Припомняме, че миналата седмица Азербайджан се ангажира да гарантира, че периодът след конфликта около Нагорни Карабах ще бъде възможно най-безболезнен. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на срещата с руския си колега Владимир Путин, която се проведе в Москва. 

Дни по-рано, самият Алиев обяви окончателното уреждане на конфликта в Нагорни Карабах и призова арменското ръководство към мирни преговори. "Конфликтът приключи, сега е моментът да помислим за мир", каза Алиев по време на среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Азербайджан загуби 3000 военни в Нагорни Карабах

Азербайджан загуби 3000 военни в Нагорни Карабах

Според последната статистика

Четиридесетдневният конфликт в Нагорни Карабах приключи през ноември миналата 2020 година с подписването на тристранно споразумение между Азербайджан, Русия и Армения.

В резултат на войната Азербайджан запазва териториите, над които е установил контрол по време на военните действия, включително град Шуша.

Също така в региона беше разположен контингент от руски миротворци, чийто брой е 10 хиляди души.

По-рано Алиев неведнъж е казвал, че конфликтът в Нагорни Карабах е приключил. Според него воюващите страни трябва да започнат мирни преговори и да възстановят икономическите връзки.

Армения отново обвинява Азербайджан в провокации

Армения отново обвинява Азербайджан в провокации

Баку вреди на мира и сигурността