Българи използваха така наречените "бързи срещи" (Speed Dating), за да общуват с имигранти с цел насърчаване разбирателството и интегрирането на бежанци, съобщава Ройтерс в репортаж.

Кратките срещи, продължаващи по едва 30 секунди, се проведоха в социален център в българската столица София. Местните жители стояха от една страна, а срещу тях имигранти предимно от Сирия, Афганистан и други, раздирани от войни държави.

Бързите срещи, на които участниците за няколко секунди споделяха мечтите и историите си, свързани с любовта, болката и семейството, имат за цел започване на диалог между имигрантите и местното население, тъй като в ежедневието рядко могат да се срещнат при подобни обстоятелства.

"Толкова е хубаво да има събития като това, особено за бежанци", каза 26-годишният кюрд от Сирия Роди Намо, който е пристигнал в България през 2015 г.

Българите също похвалиха бързите срещи, както и традиционната близкоизточна кулинария и афганистанските танци.

"Наистина се забавлявах, помогна ми да преодолея предразсъдъците", заяви Милка Бочева, която има онлайн бизнес. "Те (бежанците) са просто хора като нас, ние отговаряме почти по същия начин", добави тя.

Ройтерс отбелязва, че в България има значително мюсюлманско малцинство, около 12% сред 7,1 милиона предимно християни. Въпреки това голяма част от населението се безпокои от бежанците и мигрантите.

Намо, който се върнал в България след кратък престой в Германия, вярва, че мненията започват да се променят.

"Реших да остана тук, това е моята страна. Ще докарам и семейството си", добави той.