Сърбия остава ангажирана с европейския път и ценности в съответствие с интересите на държавата и нейните граждани, каза сръбският премиер Ана Бърнабич на среща с членове на Европейския парламент (ЕП), съобщава N1.

"Сърбия стои твърдо на европейския път. Стратегическата решимост на правителството, което ще бъде сформирано, е силно продължаване на реформите в областта на върховенството на закона", каза Бърнабич пред докладчика на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик.

Бърнабич каза, че Сърбия е надежден партньор, който изпълнява стъпките на реформи по своя европейски път, но че липсва "адекватната валоризация на направеното" и че няма положителни знаци от Европейския съюз за процеса на разширяване, както за Сърбия, така и за Западните Балкани.

ЕС и САЩ очакват Сърбия да изясни новото си споразумение за консултации с Русия

ЕС и САЩ очакват Сърбия да изясни новото си споразумение за консултации с Русия

САЩ: Никой не подписва почти нищо с Русия, освен бедните новобранци, принудени да участват в тази мобилизация

"Вместо това чуваме предимно критики и непрекъснато нови искания от Брюксел", коментира Бърнабич.

Представители на Европейския парламент посочиха, че "независимо от настоящите трудни обстоятелства, пред които е изправен Европейският съюз, има ясна решимост Сърбия да бъде част от Съюза и че е необходима съвместна работа в много области, за да се ускори този процес ", се казва в прессъобщението.

Евродепутатите смятат, че са създадени условия за по-силно парламентарно сътрудничество в рамките на процеса на междупартийния диалог.

Сърбия няма да признае резултатите от референдумите в Украйна

Сърбия няма да признае резултатите от референдумите в Украйна

Въпреки топлите отношения на Белград с Москва