Европейският съюз ще отложи Брекзит само ако има "стабилно мнозинство" във Великобритания.

Това намекна главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, цитиран от британски медии. Той даде интервю за "Люксембург таймс".

Бившият британски посланик в ЕС: Политиците на Брекзит са зашеметяващо непочтени

Бившият британски посланик в ЕС: Политиците на Брекзит са зашеметяващо непочтени

Аргументите им "карат търговците на змийско масло да се изчервят"

Според него Обединеното кралство може да минимизира проблема с предпазния механизъм за Ирландия, ако избере по-смекчена форма на Брекзит.

Ако британското правителство иска да бъде по-амбициозно в бъдещите отношения, което не е част от споразумението за напускане, може да го направи и след това да постигне споразумение за целия пакет. Това ще направи въпроса за предпазния механизъм по-маловажен, подчерта той.

Еврокомисар допусна отлагане на Брекзит

Еврокомисар допусна отлагане на Брекзит

Московиси поясни, че Великобритания трябва да каже на ЕС в каква посока иска да се насочи

Ако погледнем обективно, прави ми впечатление, че предпазният механизъм не е основният проблем. В крайна сметка дебатът в Обединеното кралство е как ще изглежда бъдещето на Великобритания. Вярвам, че можем да преодолеем трудностите, когато обсъдим въпроса заедно, продължи Барние.

Ако Великобритания поиска отлагане, това трябва да бъде одобрено от лидерите на ЕС. Те ще се съгласят, ако се отговори на три въпроса: първият и вторият - защо и за какъв период? И третият, няма ли да е проблем заради европейските избори през май? Нямам ясен юридически отговор на третия въпрос към момента. Важно е демократичните процеси в ЕС да не бъдат засегнати от това, обясни главният преговарящ.

Ирландия иска предпазен механизъм и при Брекзит без сделка

Ирландия иска предпазен механизъм и при Брекзит без сделка

Трябва да договорим споразумение за митническите проверки

Първите два въпроса са сложни и свързани: нужно е стабилно мнозинство в Лондон за всички закони, свързани с Брекзит, които трябва да бъдат приети. За това ще е необходимо време, каза той.

Барние предупреди, че ако Лондон напусне ЕС без споразумение, ще има проверки на границата на Ирландия със Северна Ирландия.

Той потвърди нежеланието на ЕС да обяви за какъв период от време ще е предпазният механизъм. Това е едно от ключовите искания на премиера Тереза Мей.

Предпазният механизъм е като застраховка. Не е там, за да бъде използван. Ако се прибегне до него, ще бъде временно. Ние не можем да обвържем механизма с някакъв период, категоричен Мишел Барние.

По думите му въпросът за ирландската граница е проблем, който касае целия Европейски съюз, а не само Ирландия.