Меса в памет на жертвите от атентатите в Барселона и Камбрилс се проведе в катедралата "Саграда фамилия". Църковното служение се предава пряко по телевизионния канал "24 часа".

Присъстват кралят на Испания със съпругата си Филип и Летисия, премиерът Мариано Рахой, кметът на Барселона, представители на правителството и др.

Още няма връзка с двамата българи в Барселона

Още няма връзка с двамата българи в Барселона

Централната търговска улица "Ла Рамбла" вече е отворена за пешеходци

Извънредни мерки за сигурност са взети около прочутата катедрала, както и в центъра на Барселона, където в четвъртък вечерта ван премина с висока скорост по туристическата и търговска улица "Рамбла". Терористичната атака взе 14 жертви, 130 бяха ранени, като и до този момент 50 души са за лечение в болници. Малко по-късно при друго терористично нападение беше осъществено в Камбрилс.

Застрелян от полицията нападател в Камбрилс е карал вана убиец в Барселона
Обновена

Застрелян от полицията нападател в Камбрилс е карал вана убиец в Барселона

Сред убитите терористи е и Муса Укабир, който е ключов заподозрян

Тази сутрин испанските служби обявиха и че именно катедралата "Саграда фамилия" е била цел на джихадистите като символ не само на Барселона, но и на цяла Испания.

По информация на "Еспаньол" терористите щели да заложат експлозиви до катедралата и на бул. "Рамбла". Третата избрана точка не е известна, но се предполага, че е било градското пристанище.

Вестникът отбелязва, че вероятно плановете им били осуетени от взрива в къща в Алканар (Каталуния) - предполагаемо скривалище на терористите.

След това те били принудени да сменят тактиката и вместо да взривяват, извършили нападение с микробус на "Рамбла".

Според разследването до момента организацията на терористите е включвала 12 души. Четири от тях са арестувани, петима бяха ликвидирани при атаката в Камбрилс. Двама или трима са загинали още при взрива в жилищен дом в Алканар в сряда, където терористите са подготвяли бомба. На този етап разследването издирва един човек.

Издирват 22-годишен мароканец за атаката в Барселона

Издирват 22-годишен мароканец за атаката в Барселона

Предполага се, че мароканецът в управлявал вана

Нападението в Барселона е осъществено от 22-годишния Юнес Абу Якуб, живееш в Рипол. Не се изключва версията, че след атаката в центъра на Барселона именно той е откраднал автомобил и е убил шофьора му - трупът на испанеца бе открито от полицията в петък.