Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че страната трябва да положи повече усилия в борбата с корупцията, за да бъде приета в Шенген, предаде АП.

Според него, това ще е тест за политическата класа, която трябва да покаже, че може да пожертва няколко корумпирани политика в името на обществения интерес.

Бъсеску заяви, че Шенген е приоритет за Румъния.

Припомняме, вчера стана ясно, че въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген ще бъде обсъден едва в края на настоящата година.

Около това предложение на председателството са се обединили министрите на вътрешните работи по време на редовно заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел.

Причината е, че няколко от държавите-членки поддържат мнението си категорично, че България и Румъния не са готови за влизане в шенгенското пространство, като някои от заключенията са особено остри.

Припомняме, сред най-заклетите противници на приемането ни в Шенген е Холандия, която смята, че в двете държави няма напредък в борбата с престъпността и корупцията.
Страната обяви, че чака два поредни положителни доклада от Европейската комисия, за да промени мнението си.

Вчера, ден преди началото на Съвета за правосъдие и вътрешни работи на ЕС, Финландия обяви официално, че ще блокира присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, като се аргументира с това, че двете страни са твърде корумпирани и не се съобразяват с върховенството на закона, което е предпоставка за присъединяване към Шенген.

Германия също се противопостави на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство като наложи вето, предупреди още в неделя и германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих.