ТУ-154+БоингРъководството на Башкирските авиолинии подаде иск срещу швейцарската авиодиспечерска фирма Skyguide за нанасяне на материални вреди при загубата на самолета ТУ-154, съобщи агенция “Интерфакс”.

Искът е заведен от германската адвокатска фирма Giemulla & assosiates, която е упълномощена да представлява интересите на Башкирските авиолинии. В нощта срещу 2 юли над територията на Германия ТУ-154 на Башкирските авиолинии, пътуващ от Москва към Барселона, се сблъска с “Боинг 757” на DHL. На борда на руския самолет пътуваха 69 души, между които 52 деца, а на “Боинг”-а – двама пилоти.

Радик Гайнулин, съветник по правните въпроси на генералния директор на авиокомпанията на Башкирия заяви, че в жалбата се иска заплащането само на загубите от разбилия се самолет и сумата, необходима за подготовка на нов екипаж. За подаването на такъв иск не е необходимо заключението на комисия за причините за катастрофата.

Гайнелин не спомена конкретна сума, но отбеляза, че очакваната компенсация може да достигне до 12 милиона долара. Швейцарската компания за въздушен контрол потвърди, че е получила известие за искане на компенсации от Башкирските авиолинии в размер на “няколко милиона долара”.