Британският премиер Борис Джонсън и президентът на САЩ Джо Байдън се съгласиха, че подходът към Русия и Китай трябва да се основава на общите ценности, споделяни от Лондон и Вашингтон. Това съобщи в сряда говорителят на Джонсън след разговори между двамата политици в Белия дом, съобщават БиБиСи и ТАСС. 

"Премиерът и президентът обсъдиха редица международни теми, включително Китай и Русия. Те се споразумяха, че Обединеното кралство и Съединените щати ще възприемат подход със споделени ценности по тези въпроси", се казва в изявление на говорителя на Даунинг Стрийт.

Джонсън очаква с нетърпение обявената по-рано "среща на върха за демокрацията" на Байдън на 9-10 декември, "която ще помогне за осъществяване на международни действия".

Ще бъдат разгледани три основни теми: защита срещу авторитаризъм, борба с корупцията и зачитане на правата на човека.

В контекста на споделените ценности Джонсън и Байдън споменаха ново партньорство за сигурност между Австралия, Обединеното кралство и САЩ - АУКУС. "Президентът и премиерът се съгласиха, че партньорството AUKUS, обявено миналата седмица, ясно олицетворява споделените ценности на Обединеното кралство и САЩ и техния подход към мира. Те подчертаха важността на ролята, която този съюз ще играе за насърчаването на мира и стабилност в света и използването на компетентността на британците, американците и австралийците за разрешаване на бъдещи предизвикателства", се казва в комюникето.

Като част от споразумението, по-специално Австралия планира да построи най-малко осем ядрени подводници, използващи американски и британски технологии, първата от които ще влезе в експлоатация през 2036 г., както и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети.

На фона на сделката за подводници, Париж обяви незабавно изтегляне за консултация на своите посланици от САЩ и Австралия

Засилва се надпреварата във въоръжаването в Азия

Засилва се надпреварата във въоръжаването в Азия

Набляга се на ракети - ядрени, крилати, хиперзвукови, противокорабни, балистични, както и на подводници, и на самолети

Джо Байдън е омаловажил шансовете за търговска сделка с Великобритания след Брекзит, след разговори с Джонсън в Белия дом. Даунинг Стрийт заяви, че приоритетът все още е сключването на сделка само със САЩ.

По информация на БиБиСи разбира, сега британските министри обмислят да се присъединят към съществуващ търговски пакт за Северна Америка, вместо да предприемат отделна сделка.

Обединеното кралство и САЩ също обсъдиха и Афганистан, сигурността и изменението на климата по време на 90-минутната среща. Даунинг Стрийт заяви, че двамата лидери "са се съгласили да продължат да работят за бъдещо споразумение за пълна свободна търговия".

Джонсън обаче по-рано също омаловажи шансовете за постигане на сделка със САЩ преди следващите общи избори, като заяви: "Американците преговарят много трудно".

Говорейки пред репортери в Овалния кабинет преди разговорите, Байдън каза, че двамата ще обсъдят търговията "малко". Сделката би насърчила търговията, като я направи по-евтина - обикновено чрез намаляване или премахване на данъци - тарифи.

Източник коментира, че Великобритания може да преговаря за влизане в съществуващо търговско споразумение между САЩ, Канада и Мексико - известно като USMCA - създадено след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се откза от НАФТА.

"Има много различни начини да се направи това", каза източникът. "Въпросът е дали американската администрация е готова. Топката е в полето на САЩ. За танго са нужни двама."

Даунинг Стрийт заяви, че Джонсън и Байдън са съгласни, че трябва да се използват всички дипломатически и хуманитарни методи, за да се предотврати влошаването на условията в Афганистан. Лидерите заявиха, че всяко международно признание на талибаните трябва да зависи от групата, ако зачита правата на човека.

Това се случва на фона на искането на талибаните да се обърнат към световните лидери на срещата на върха на ООН в Ню Йорк тази седмица.

Преди срещата Байдън отправи ново предупреждение към Обединеното кралство, че мирът в Северна Ирландия не трябва да бъде застрашен в резултат на усложнения, причинени от Брекзит.

ЕС отказа на Лондон да предоговаря протокола за Северна Ирландия

ЕС отказа на Лондон да предоговаря протокола за Северна Ирландия

Според вицепрезидента на ЕК решения може да се намерят в рамките на протокола

Байдън даде да се разбере, че има притеснения относно ирландската граница, на фона на продължаващите проблеми със Северноирландския протокол - споразумението, което помага за предотвратяване на проверки по границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Срещата, която се проведе в кулоарите на срещата на върха на ООН, включва и традиционна размяна на подаръци.

Байдън даде на премиера снимка в рамка от първата им среща в Корнуол на срещата на Г-7 през юни, както и часовник от Белия дом, според официални лица.

Джонсън даде на президента подписан екземпляр от книга, написана от британския астронавт Тим ​​Пийк, с надпис, изразяващ надежди да "напомня за това, което се борим да спасим, докато нашите страни заедно се справят с изменението на климата".

Подаръкът на премиера идва седмици преди срещата на високо равнище по климата COP26, която се разглежда като решаващ момент за овладяване на изменението на климата.

Байдън обяви, че САЩ обещават да удвоят помощта за развиващите се страни относно климатичните промени до 11,4 млрд. долара до 2024 г. Джонсън коментира че САЩ показват "огромен принос" към целта от 100 млрд. долара, които страните да съберат.

Reuters: Силов играч или пуделче? Отношенията Британия-САЩ и срещата БоДжо и Джо

Reuters: Силов играч или пуделче? Отношенията Британия-САЩ и срещата БоДжо и Джо

За Байдън алиансът AUKUS е фокусиран върху прагматична нужда