Представители на руското министерство на отбраната виждат Беларус в ролята на "военно предмостие". По повод прехвърлянето на тежка военна техника на НАТО към Източна Европа генерал Юри Якубов заяви, че "ще има съществени промени и в групата руски войски в Беларус". В някои информации на руските медии дори се споменават "руски ракетни части", които се намирали на беларуска земя, пише Дойче веле.

"В Беларус няма нито група войски на руската армия, нито пък ракетни части", твърди руският военен експерт Александър Голц. Затова пък има множество военни обекти, които са важни за Русия. В Ганцевичи например Русия поддържа система за ранно предупреждение за ракетни нападения, тип "Волга", във Вилейка - командна централа за руските подводници. На летището в Баранавичи от 2013 г. насам са разположени четири бойни самолета на руските ВВС, а в Бабруйск се готвело изграждането на руска военновъздушна база.

Андрей Поротников, ръководител на изследователския проект Belarus Security Blog, също подчертава, че на беларуска земя няма руски нападателни оръжия. "Руските обекти във Вилейка и Ганцевичи се обслужват от около 1000 руски войници. Но това са техници, хора за свръзка и охрана. Военното летище Баранавичи се намира изцяло под беларуско командване", пояснява военният експерт.

"Синдром на имперско мислене"

Поротников смята, че последните руски декларации за подсилване на руските войски в Беларус са израз на "имперско мислене". Обикновено подобни планове се раждали само в главите на хора, от които не зависят никакви решения. Все пак той предупреждава: "Ако някои среди в Русия изпаднат в милитаристично настроение, Беларус само ще загуби". В този случай Минск би бил въвлечен в конфронтация със Запада, която ще доведе дотам, че Западът няма да отмени санкциите срещу страната, вероятно няма да й бъдат отпуснати и повече кредити от страна на МВФ", предполага Поротников.

Военният експерт на белоруското интернет-издание "belrynok.by" Александър Алесин е убеден, че Минск не би могъл да даде отпор на Кремъл, ако Русия поиска да разположи допълнителни войски на беларуска територия, в случай, че се стигне до ескалация на конфликта. В подобна ситуация Русия несъмнено ще се позове на Съюзния договор между Русия и Беларус, сключен през 1999 г. Той предвижда създаването на общо отбранително пространство и съвместна армия.

В мирно време военните части се намират в постоянните си военни бази в Русия и Беларус. Във военно време договорът предвижда главнокомандващите на съответните въоръжени сили - т.е. президентите Путин и Лукашенко - да одобрят разполагането на руските войски на територията на Беларус.

Лукашенко умело лавира между Изтока и Запада

Александър Голц смята, че Лукашенко едва ли би дал съгласие за прехвърлянето на руски войски на беларуска земя, защото винаги досега той твърде умело е успявал да лавира между Запада и Русия. Руският военен експерт смята, че Лукашенко до съвършенство владее дипломатическите игри и доста ловко се възползва от "руския комплекс за изгубената империя".

С него е съгласен Александър Алесин. Той обаче подчертава, че всяко влошаване на ситуацията по границата с Беларус ще намали обхвата на възможностите на Лукашенко. Белоруският експерт смята, че засилването на военното присъствие на НАТО и на Русия в Източна Европа ще се отрази контрапродуктивно. Конфликтът между Москва и Запада би могъл да развие своя собствена динамика и да доведе до необратими последици, предупреждава Алесин.