Марк Медоуз, шефът на Белия дом, заяви, че не е оптимист относно постигането на споразумение за следващия кръг от законодателството за осигуряване на облекчение на американците, засегнати силно от пандемията на коронавирус.

Не съм оптимист, че ще има решение в най-близко бъдеще, каза Медоуз.

Демократите заставаха на пътя на отделно споразумение за разширяване на някои федерални обезщетения за безработица в краткосрочен план, докато преговорите продължават по цялостния пакет от помощи, поясни той.

Законодателите и Белият дом не успяха да постигнат споразумение за следващ кръг от икономически облекчения от пандемия, от която загина над 150 000 американци и предизвика най-резкия икономически крах след Голямата депресия.

И двете страни казаха, че са имали най-положителните си разговори досега. Но нямало признаци за придвижване по най-големия спор - 600 долара на седмица допълнителни федерални обезщетения за безработица за американците, които бяха спасителна линия за милиони безработни американци.

Попитана за усилията за подновяване на изтеклите извънредни федерални обезщетения за безработица, Пелоси каза, като се позовава на Тръмп: "Той е този, който пречи на това."

Пелоси, която също изтъкна необходимостта от помощ за държавните и местните власти, беше твърда в искането си Конгресът да подновява безработната помощ от 600 долара на седмица. Тя заяви, че когато безработицата спадне, подкрепата на федералите също може да падне.

Администрацията на Тръмп и някои републиканци в Сената настояват за намаляване на тези допълнителни федерални обезщетения, заявявайки, че те трябва да бъдат обвързани със заплатите. Други сенатски републиканци отхвърлиха всяко разширение.

Министърът на финансите Стив Мнучин заяви, че Тръмп подкрепя засилените обезщетения, но не иска хората да изкарват повече, когато са безработни, отколкото биха имали, ако имат работа.

"Мисля за концепцията, ние сме абсолютно съгласни с повишената безработица. Искаме да поправим проблема, при който в някои случаи хората са надплатени и искаме да сме сигурни, че има правилни стимули", каза Мнучин.

Трябва да се подкрепят работниците и икономиката, каза той, но "трябва да внимаваме да не натрупваме огромни дългове за бъдещото поколение".

Камарата на представителите, контролирана от демократите, предложи своята версия на законодателството за облекчение през май. Воденият от републиканците американски сенат не направи насрещно предложение до миналата седмица, дори и републиканците да не се споразумеят помежду си за това какво трябва да бъде в законопроекта.

Мнучин заяви още, че разговорите са били конструктивни, но са постигнали "безизходица" дали да се стигне до краткосрочно споразумение за разширяване на обезщетението за безработни във федерацията или по-всеобхватна сделка.

Очаква се длъжностните лица да се срещнат днес.