Белият дом обяви в понеделник, че ще проведе дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин, като откаже да изпрати служители на правителството на САЩ на игрите, съобщава "Спутник".

Отдавна се говореше, че САЩ ще бойкотират игрите през февруари 2022 г., организирани от Китайската народна република (КНР), както и преди са правили на някои други игри, провеждани в стратегически противници като бившия Съветски съюз.

САЩ обявяват бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

САЩ обявяват бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

Не се очаква пълен бойкот, което означава, че американските спортисти все още ще имат право да се състезават

"Администрацията на Байдън няма да изпрати никакво дипломатическо или официално представителство на Зимните олимпийски и Параолимпийски игри в Пекин през 2022 г., предвид продължаващия геноцид на КНР и престъпленията срещу човечеството в Синдзян и други нарушения на правата на човека", каза пред репортери говорителят на Белия дом Джен Псаки.

"Спортистите от отбора на САЩ имат пълната ни подкрепа. Ние ще бъдем зад тях на 100%, докато ги аплодираме от дома, но няма да допринасяме за фанфарите на игрите."

САЩ информираха съюзниците за решението за бойкот на Олимпиадата в Китай, те сами трябва да решат какво да правят в тази ситуация.

Американските спортисти ще участват в предстоящата олимпиада в Китай, въпреки дипломатическия бойкот от страна на САЩ.

Китай атакува потенциалния дипломатически бойкот на Олимпиадата от страна на САЩ

Китай атакува потенциалния дипломатически бойкот на Олимпиадата от страна на САЩ

Пекин заплаши с ответни мерки