Тенет В Белия дом не са доволни от това, че на Пентагона все не му се удава да открие оръжия за масово унищожениуе в Ирак. Затова официален Вашингтон натовари директора на ЦРУ с нова отговорност – провеждането на разследване и издирване на въпросните оръжия, които станаха формалната причина за обявяването на войната срещу режима на Садам Хюсеин, съобщава в. Times в днешния си брой.

Според изданието 1300 американски войници и цивилни служители са предоставени на шефа на ЦРУ Джордж Тенет, който трябва на всяка цена да открие доказателтва за опасните оръжия - заплаха за човечеството.

С пряката работа по намирането на доказателствата ще се занимава бившият инспектор от специалната комисия на ООН по разоръжаването на Ирак Дейвид Кей, когото Тенет назначи за свой съветник. Кей участва в акция в Ирак през 1991 – 1992г.

По информацията на вестника, който се позовава на източник, пожелал анонимност, Кей не е бил особено въодушевен от новата си поръчка. Пак според изданието през последните месеци директорът на ЦРУ обмислял напускането на поста си, като само е чакал подходящия момент да го направи. Сега вече най-вероятно ще се появи подходяща причина да подаде оставката си – или като герой, спасил човечеството от оръжията за неговото унищожение, или като неуспял в благородната си мисия борец за добруването на човечеството.

Преди дни председателят на специалния комитет по разузнаването към американския сенат Пат Робъртс потвърди решимостта на конгреса да докаже дали документите от проведеното преди войната разузнаване не са били фалшифицирани в цел да оправдаят операцията против Садам.

Преди това няколко сътрудника на ЦРУ признаха, че администрацията на САЩ е оказала натиск над тях при събирането на данните и подготовката на доклада за иракското въоръжение.