Израел е предоставил гражданство на 1200 палестински жители в Източен Йерусалим през миналата година, което е безпрецедентно, пише "Таймс ъв Израел".

В сравнение с 2018 г. три пъти повече палестинци са станали израелски граждани. Броят на отхвърлените молби за гражданство - също около 1200 - също са на безпрецедентно ниво през миналата година.

"Аарец" отбелязва, че големият скок на одобрените и отхвърлените молби не е свързан с някаква промяна в броя на палестинците, които са поискали израелско гражданство, а в експедитивността на израелското правителство в процеса по одобрение, след като през миналата година Върховният съд разкритикува властите за неефективната система за получаване на гражданство.

Израел има претенции към Източен Йерусалим и е анексиран по време на Шестдневната война през 1967 г. През 1980 г. Израел обяви Йерусалим за столица на Израел, което не се признава от международната общност.

Израел обаче забавя предоставянето на гражданство на араби, живеещи в анексираните територии. Палестинците се притесняват, че приемането на израелско гражданство граничи с признаване анексирането на териториите от еврейската държава.