Директор на библиотека в Крим е глобен от съда с две хиляди рубли за масово разпространение на "екстремистки" материали.

В съобщение на правозащитния център "Сова", цитирано от news.ru, за съдебния процес срещу библиотекаря не се посочва името на глобената, но се казва, че е жена. Като екстремистки материали, според федерални списъци, се считат книги за "голодомора".

Като „голодомор" е известен периодът на масов глад в Украйна, когато се наслагват няколко фактора - лошите климатични условия и слабата реколта, колективизацията, провеждана от комунистите и допълнително рестрикциите, предизвикани целенасочено в периода 1932 - 1933 година от Сталин. Допълнително на това и лошите климатични условия няколко години. През ноември 2003 година ООН  призна „голодомора" като геноцид над украинския народ.

Открити били 12 екземпляра от книгите на Васлий Марочко "Геноцида над украинците", които влизат във федералния списък с екстремистки материали под номер 1154, обявени като забранени през 2011 година.
Екземплярите са били на свободен достъп за граждани.

Освен това в библиотеката в град Керч прокуратурата е установила, че на служебните компютри не са инсталирани филтри. В резултат на проверката на Централната библиотечна система като отговорни по обвинението са привлечени 14 длъжностни лица - библиотекари.