Те живеят сред нас - и често никой не знае къде се намират в момента. Според Федералната служба за защита на конституцията има над 600 ислямисти в страната, които представляват потенциална заплаха за обществения ред. Те ясно се разглеждат като заплаха за сигурността. - но не се работи с тях по подходящ начин, пише германският таблоид "Билд".

Един пример за такава несъстоятелност е Анис Амри, който извърши терористична атака на коледния пазар. На 16 декември 2016 г. тунизиецът подкара камион срещу коледния пазар на площад "Брайтшайдплац "в Берлин - 12 души бяха убити, припомня вестникът.

"Билд" припомня, че Анис Амри е дошъл в Германия нелегално през юли 2015 г. по време на миграционната криза и след това свободно се е придвижвал из страната. Това стана възможно поради факта, че отделите не координират работата си помежду си - въпреки че бъдещият престъпник отдавна е известен като ислямист.

Телефонът на Амри беше подслушван, посредник от салафитската общност предупреди разследващите. Той знаеше, че Амри планира терористична атака. (...) Но, съдейки по наличната информация, берлинските власти се усъмниха в предупрежденията му. Нищо не беше направено. Вместо това, по време на престоя си в Германия, терористът активно използваше предимствата на социалната система: под 14 различни имена той е подадал молби за убежище и получи социални помощи , припомня "Билд".

Какви органи и кога са объркали, все още не е ясно, пише вестникът.

Поради несъстоятелността на правоприлагащите органи в Германия други терористи и потенциално опасни лица също се чувстваха свободни, продължава "Билд".

Таблоидът припомня, че бодигардът на Бин Ладен през юли 2018 г. 44-годишният Сами А. беше депортиран в Тунис след години на законови закъснения. (...) Той дойде в Германия през 1997 г., според разследване, беше обучен в Афганистан лагерът за обучение на терористи и до неговото депортиране трябваше да докладва на полицията в Бохум всеки ден, тъй като се смяташе, че той представлява "сериозна и значителна заплаха за обществената безопасност." По-неразбираем е фактът, че през 2000 и 2001 г. А. работи в германска охранителна компания. Това беше разкрито от разследването на медийната група "Функе". (...) Служители на Klüh Security GmbH са ангажирани със защитата и защитата на известни личности и големи събития, както и летища, банки, болници и институции на Бундесвера.

През 2004 г. Рашид К. дошъл в Германия, вероятно от Чечения, пише вестникът.

Молбата му за убежище е била отхвърлена още през 2005 г. През 2019 г. делото му привлече широко внимание поради факта, че той беше изпратен в следствения затвор едва при третия опит, въпреки факта, че той е имал боен пистолет и боеприпаси в дома си.

Стотици са останалите случаи на радикални джихадисти, които живеят в Германия, но не са се отказали от своите навици от миналото.

* Със съкращения