Блеър се срещна със Шарон в Ерусалим Планът на Ариел Шарон за изтегляне от сектора Газа, както и перспективите за провеждане на международна конференция за Близкия Изток бяха сред акцентите на срещата между Шарон и Тони Блеър. Британският премиер бе на еднодневна визита в Ерусалим.

На пресконференция сред срещата Ариел Шарон още веднъж заяви, че какъвто и да е мирен процес, в началото предполага пълна победа над тероризма.
Израел трябва да изпълни своята част от "пътната карта", но и палестинците трябва да изпълнят своята, заяви Шарон.

По думите му, в момента палестинците не полагат никакви усилия за предотвратяване на атентатите или за разоръжаване на терористите. Той изказа мнение, че главното е новият палестински премиер да спре терора и да сътрудници на Израел в рамките на мирния процес.

От своя страна Тони Блеър също сподели, че основното препятствие на пътя на мирния процес е тероризмът.

Той посочи, че се надява да убеди двете страни в конфликта в необходимостта от провеждане на конференция за Близкия Изток, която да се състои в Лондон в началото на следващата година, информира Би Би Си.
Ние не искаме да проведем тази конференция само, за да се отчетем, че се е състояла, заяви той.

Британският премиер смята, че за успешния ход на мирния процес е необходимо по-активно участие на световната общественост, което в момента не се случва.
Според него провеждането на конференцията ще даде възможност да се коригира тази ситуация. По-късно британският премиер се срещна с представители на палестинските власти, в това число и с един от основните претенденти за поста палестински лидер ООП Махмуд Абас.