Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне в Брюксел във вторник с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Това се вижда от графика, публикуван в понеделник от Държавния департамент, предаде ТАСС.

Припомняме, че вчера Блинкън обсъди Русия и ситуацията в Източна Украйна по време на телефонния си разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата се обединиха около необходимостта от деескалация на напрежението по границата между Русия и Украйна, където хиляди руски войски се събраха на фона на вълнения в контролираната от Украйна провинция Донбас.

Г-7 осъди руските действия и подкрепи Украйна

Г-7 осъди руските действия и подкрепи Украйна

Настоя да се спазват Минските споразумения

Постоянното повтаряне на призивите и фразите на САЩ към Русия да "изостави агресивните действия" обезценяват тези изявления на Вашингтон, коментира по-рано в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според говорителя на Кремъл Русия никога не е представлявала и не представлява заплаха за никого, нито пък е извършвала агресивни действия.

Външните министри от Г7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените американски щати) и върховният представител на Европейския съюз изразиха дълбока загриженост от продължаващо струпване на руски военни сили по украинските граници и в анексирания Крим.

Блинкън обсъди Украйна с Жан-Ив льо Дриан и Хайко Маас

Блинкън обсъди Украйна с Жан-Ив льо Дриан и Хайко Маас

Предстоят срещи с НАТО през следващата седмица