Жаир Болсонару, крайнодесният президент на Бразилия и самообявил се хомофоб, е обвиняван в подклаждане на омраза към ЛГБТ общността, след като обяви, че южноамериканската държава не трябва да се превръща в "туристически рай за гейовете".

"Ако искате да дойдете тук и да правите секс с жена, направете го. Но не можем да позволим това място да е известно като туристически рай за гейовете. Бразилия не може да бъде страна на гей света. Имаме семейства", казал Болсонару пред журналисти в столицата Бразилия, пише бразилското списание Exame, цитирано от "Гардиън".

Нацизмът е ляво движение, обяви Болсонару в Израел

Нацизмът е ляво движение, обяви Болсонару в Израел

Болсонару заяви, че "няма съмнение", че нацизмът е ляво движение

Коментарите, направени по време на закуска с бразилски репортери, предизвикаха незабавна реакция от активисти, които се борят за правата на ЛГБТ общността.

"Това не е държавен глава - това е национален позор", коментира Давид Миранда, конгресмен и защитник на правата на ЛГБТ общността. Според Миранда коментарите на президента едновременно заплашват членовете на бразилската ЛГБТ общност и насърчават сексуалната експлоатация на бразилските жени.

Той опетнява имиджа на нашата страна по всеки възможен начин, продължи Миранда.

В Бразилия бесни - Болсонару нареди на армията да отбележи 55 г. от военния преврат

В Бразилия бесни - Болсонару нареди на армията да отбележи 55 г. от военния преврат

Бразилия отбелязва годишнината от преврата през 64-та, както Германия въведе Деня на Хитлер

Ренан Куиналха, адвокат от Сао Пауло и активист, коментира, че това е катастрофален коментар от гледна точка на правата на човека и международния имидж на Бразилия. Той смята, че изявлението на президента "дава зелена светлина за вече тревожните нива на насилие срещу LGBT общността", като намеква, че само хетеросексуалните семейства са истинските семейства.

Болсонару, бивш капитан от армията, се прочу и с хомофобските си коментари. Веднъж той заяви: "Да, аз съм хомофоб, гордея се с това". В интервю през 2013 г. Болсонару коментира, че "хомосексуални фундаменталисти" промиват мозъците на хетеросексуалните деца, за да ги "превърнат в гейове и лесбийки, за да се задоволяват сексуално в бъдеще". Според него "бразилското общество не харесва хомосексуалистите".