Бразилският президент Джаир Болсонару пише на новия президент на САЩ Байдън, като се надява двете страни да се стремят към широко споразумение за свободна търговия по време на мандата, предаде "Ройтерс".

Отне повече от месец, докато бразилският президент прие победата на Джо Байдън на изборите през ноември, а в средата на декември той беше последният лидер на Г-20, който изпрати своите поздравления, обещавайки да си сътрудничи с идващата администрация.

Бразилският президент, считан за близък съюзник на бившия президент Доналд Тръмп и дори повтарящ твърденията на Тръмп за измамни избори, от седмици се колебае публично да признае победата на Байдън.

Болсонару се нахвърли на Байдън: Когато слюнката изтече, човек трябва да има барут

Болсонару се нахвърли на Байдън: Когато слюнката изтече, човек трябва да има барут

Бразилският президент е недоволен от неуточнените "икономически последици", ако не спре да обезлесява Амазонка

По-рано през деня Болсонару поздрави Джо Байдън за встъпването му в длъжност на американски президент на страницата си в Twitter.

"Поздравявам Джо Байдън, 46-и президент на Съединените щати. Отношенията между Бразилия и Съединените щати са стари, солидни и основани на високи ценности, като защитата на демокрацията и индивидуалните свободи", пише в Twitter в Bolsonaro. "Оставам ангажиран и готов да работя за просперитета на нашите нации и благосъстоянието на нашите граждани".

Седемдесет и осем годишният Джо Байдън положи клетва като 46-и президент на САЩ вчера. Новият президент обеща да се съсредоточи върху борбата с пандемията COVID-19, изменението на климата, социалната несправедливост, както и по-нататъшното развитие на здравната система и икономиката в своето встъпително обръщение.

Докато някои световни лидери поздравяват Байдън, други все още мълчат

Докато някои световни лидери поздравяват Байдън, други все още мълчат

Има някои забележими отсъствия