Бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън отново засили критиките си към външната политика на Доналд Тръмп, предаде "Спутник". Този път той се стреми към подхода на президента към Иран, на който той наложи тежки санкции през 2018 г. и чийто главен генерал Касем Солеймани той нареди да убие през януари 2020 г.

В интервю за кюрдската мрежа Rudaw TV Болтън заяви, че всички тези мерки срещу Иран са недостатъчни, за да принудят страната да се откаже от предполагаемата си амбиция да придобие ядрено оръжие - стремеж, който Техеран категорично отрича.

Все пак бившият чиновник заяви, че иранското правителство не е дало "никакъв знак", че са решили да отпадне разработването на ядрена програма и следователно, според Болтън, тя трябва да бъде свалена.

"Мисля, че те вярват, че ядрената способност ще помогне да ги поддържат във властта. Това е основната причина, според която трябва да бъдат отстранени от властта и да създадат правителство, което наистина ще се откаже от търсенето на ядрени оръжия", каза бившият официален представител казах.

Болтън: Тръмп е един безчестен президент

Болтън: Тръмп е един безчестен президент

"Той не мисли на база философия или политика, а просто как се е събудил"

Болтън твърди, че Тръмп не иска да промени режима в Иран, въпреки че според него бившият чиновник е "много непопулярен" сред хората в страната. Той аргументира, че вместо това, което Тръмп прави през всичките тези години, САЩ би трябвало да работят върху свалянето на лидерите на страната, аятоласите и "възстановяването" на демокрацията в Иран.

"Мисля, че едно от нещата, които трябва да търсим в Иран, е свалянето на режима. Мисля, че трябва да бъде политика на САЩ за сваляне на аятолите и възстановяване на правителството на народа на Иран", каза Болтън.

Бившият съветник по националната сигурност е добре известен като ястреб и силен противник на настоящото иранско правителство, който се застъпва за свалянето му много преди да се присъедини към администрацията на Тръмп. Той е известен привърженик на Народния моджахедин на Иран, опозиционна група, която в миналото е била обозначена като терористична организация от Европейския съюз, Канада, САЩ и Япония.

САЩ удариха със санкции още 8 ирански компании

САЩ удариха със санкции още 8 ирански компании

Стоманодобивни и други металодобивни компании