Бившият външен министър Борис Джонсън беше принуден да се защитава по време на дебат с участието на петимата кандидати за лидер на Консервативната партия на Великобритания. Джонсън беше подложен на натиск по въпроси от ислямофобията до плановете си да намали данъците на богатите, пише "Гардиън".

Борис Джонсън иначе остава фаворит и след второто гласуване вчера. Той получи 126 гласа от общо 313. Но първото му участие на телевизионен дебат по време на надпреварата показа, че Джонсън се огъва, когато е подложен на натиск.

Борис Джонсън спечели и втория тур, Доминик Рааб отпада

Борис Джонсън спечели и втория тур, Доминик Рааб отпада

Борис Джонсън, Джереми Хънт, Майкъл Гоув, Рори Стюарт и Саджид Джавид тази вечер ще участват в дебат

Дебатът, излъчен по Би Би Си, беше изпълнен с многократни прекъсвания между участниците.

Майкъл Гоув осъди плановете на Джонсън да промени данъците, което според него е грешна политика.

Един от най-интересните моменти дойде, когато всичките петима кандидати чуха язвително изказване от 15-годишната Ерин, която ги помоли да се ангажират за нулеви нетни емисии до 2025 г.

Бивш съперник на Борис Джонсън го подкрепи за премиер

Бивш съперник на Борис Джонсън го подкрепи за премиер

"Мисля, че той ще бъде много добър водач на нашата страна"

Никой от тях обаче не се съгласи да го направи. След това Ерин обяви, че не е впечатлена от кандидатите.

Климатичните промени не са утрешен проблем, а днешен и ние трябва да предприемем драстични, решителни действия. Не мисля, че някой от вас е готов да предложи това, обърна се тя към тях.

За Брекзит Джонсън отново подчерта Великобритания да се подготви за сценарий Брекзит без споразумение с цел да си осигури по-добра сделка. Той също даде малко подробности как планира да разреши въпроса с избягване на твърда граница със Северна Ирландия.

Борис Джонсън бойкотира дебата за лидер на консерваторите

Борис Джонсън бойкотира дебата за лидер на консерваторите

Това очаквано бе коментирано от останалите участници

Рори Стюарт продължи с опитите да се различава от другите кандидати. Според него сега не е уместното време за торите да обещават намаляване на данъците. Той поясни, че страната изпитва огромен натиск върху обществените услуги.

Гоув се представи като най-убедения поддръжник на Брекзит. Министърът на околната среда отбеляза, че той е първият от участниците в дебата, който водеше кампания за напускане на ЕС, "защото аз започнах това и аз ще го завърша".

Вътрешният министър Саджид Джавид извоюва една от най-чистите победи по време на дебата, след като попита другите кандидати дали са съгласни да се сформира комисия за независимо разследване на ислямофобията в Консервативната партия, на което всички се съгласиха.

На дебата участва и външният министър Джереми Хънт.

Днес и утре консерваторите отново гласуват до елиминирането на трима кандидати и оставането на двама кандидати за лидер на Консервативната партия.