Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е унижен от лидера на най-малката страна в ЕС, пише "Гардиън".

По-рано днес Джонсън проведе разговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а след това разговаря с премиера на Люксембург Ксавие Бетел.

Европейският бизнес предупреди: Брекзит без сделка би бил катастрофа

Европейският бизнес предупреди: Брекзит без сделка би бил катастрофа

"Определено трябва да се изключи"

Очакваше се Бетел и Джонсън да дадат пресконференция на открито, но голяма група протестиращи срещу Брекзит притисни британския премиер, който в крайна сметка не участва на пресконференцията вероятно заради демонстрацията, въпреки че не се потвърждава официално. Обикновено при такива обстоятелства се променя мястото на пресконференцията. Но вместо това Бетел продължи по план. В един момент той дори посочи мястото, където Джонсън трябваше да бъде.

Снимка 443049

Източник: ЕПА

Без да се церемони Бетел подчерта, че Великобритания, а не ЕС, е виновна за кризата. Това е "кошмар" за гражданите на ЕС, смята той. В един момент той беше бурно аплодиран от протестиращите, защото почувстваха, че отразява гнева им.

"Гардиън": ЕС и Острова не са близко до сделка за Брекзит

"Гардиън": ЕС и Острова не са близко до сделка за Брекзит

Лондон възприема ситуацията като игра, в която те са герои

Вчера Джонсън се определи за Невероятния Хълк. Журналист от "Дейли телеграф" коментира, че реалността не може да бъде по-различна, имайки предвид, че Джонсън се е уплашил и е избягал от малка група протестиращи.

Бетел каза на пресконференцията, че демонстрацията е право в демокрацията.

Жестикулирайки към празния подиум, премиерът предупреди, че времето изтича. Премиерът на Люксембург обвини в лъжа организаторите на кампанията за напускане на ЕС по време на референдума.

Източник съобщи, че британското правителство е поискало пресконференцията да се проведе в сградата, за да бъдат чути двамата лидери, но молбата е била отхвърлена.