Андерш Брайвик, който излежава 21-годишна присъда за двойния терористичен акт в Норвегия на 22 юли 2011 г., при който загинаха 77 души, голяма част, от които деца на възраст между 14 и 18 години, се оплака от условията в затвора, предадоха световните информационни агенции.

В дълго писмо до управата на затвора, Брайвик критикува строгите мерки, които са му наложени. Той е в почти пълна изолация в един от най-строго охраняваните затвори в Норвегия.

Оплаква се от нараняванията, които му причинили белезниците, докато бил воден към затвора. Той споменава също така цензурирането на писмата му, както и отказаният достъп до интернет, въпреки че на затворника е осигурена зала с компютър. Според него, те му пречат да напише книгата си, желание, което той бе заявил по-рано. За Брайвик, подобно отношение е "садизъм" и нарушава човешките му права.

Той критикува дори храната, която получава и студеното кафе, което пие, както и обзавеждането на килията си и гледката, която се разкрива от нея.

"Не мисля, че има по-лоши условия в норвежките затвори", заключава масовият убие.

Писмото на затворника все още няма официален коментар, тъй като се обмисля отговорът му, се казва още в съобщенията. Не се уточнява и кога точно Брайвик е изпратил писмото си.

В края съдебното заседание, на което получи 21 години затвор, масовият убиец Андерш Брайвик каза, че иска да се извини, но не заради жертвите, повечето от които тийнейджъри.

"Бих искал да се извиня на всички войнстващи националисти, че не бях в състояние да убия повече", каза Брайвик.

Той потвърди казаното от адвокатите му вчера, че няма да обжалва присъдата.

В момента, когато той се готвеше да произнесе предварително подготвената си реч, съдът го изпревари с въпроса смята ли да обжалва.

Не мога да приема присъдата, тя е нелегитимна. В същото време не смятам да обжалвам, тъй като това означава да обявя законността на съда.
Не мога обаче да призная съда за легитимен, тъй като е получил мандата си от политическите партии, които поддържат идеята за мултикултурализма
, заявява Андерш Брайвик.