Елизабет ІІ Великобритания днес отбелязва рождения ден на кралица Елизабет II, която навършва 77 години. Рождената дата на Елизабет е на 21 април, 1926 година, но според британската традиция рожденният й ден се празнува през втората събота на месец юни.

Днес на всички правителствени сгради в страната е издигнат държавния флаг.

По време на тържествата над държавната резиденция на кралското семейство, Бъкингамския дворец, 8 различни самолета ще направят пируети. Те ще бъдат пилотирани от летци, участвали във войната в Ирак.

Едновременно с въздушния парад пред Бъкингамския дворец ще започне и военен парад, след което ще има и тържествена заря.

СтингНа днешния тържествен ден Стинг, Дейвид Бекъм и акторът Роджер Мур ще получат Ордена на Британската Империя.

По протокол редица ордени се връчват само на лица със знатен произход или на такива, които са на кралска или военна служба. За разлика от тях кавалери на Ордена на Британската империя стават не само дипломати и военни, но и обществени деятели, артисти, журналисти, спортисти, които имат голям принос за процъфтяването на кралството.

75-годишният Роджер Мур не се награждава само за актьорската си работа и ролята на Агент 007, Джеймс Бонд, а и за дългогодишната си дейност като посланик на добра воля към УНИЦЕФ.

Роджер МурБританците вече започнаха да се шегуват, че легендарната фраза на британския супершпионин вече може да звучи – Аз съм Бонд, сър Джеймс Бонд, тъй като Мур получава най-високата степен на ордена – рицарската, която му дава право да прибави към името си титлата “сър”.

Дейвид Бекъм, който е капитан на английския футболен национален отбор, получава ордена “за защита интересите на страната на международната спортна арена”. Освен това, в последно време Бекъм демонстрира активна обществена дейност. Неотдавна той пътува до Южна Африка, където се срещна с Нелсън Мандела, след което беше приет и от генералния секретар на ООН Кофи Анан. Припомня се, че именно Бекъм вкара решителния гол в мача срещу Гърция, който “изпрати” Англия на Световното първенство в Япония и Корея през 2002 г.

БекъмОрденът на Британската Империя е основан през 1917 година от Джордж V за награждаване на подчинените си не за произход, а за лични заслуги. В момента в света има около 100 хиляди кавалери на този орден.

Той има няколко различни степени – рицар на Ордена на Британската Империя, капитан на Ордена на Британската Империя, офицер на Ордена на Британската Империя, член на Ордена на Британската Империя, дъщеря (за жените) на Ордена на Британската Империя. Девизът на ордена е “За Бога и Империята”.