Великобритания заяви, че няма планове за военноморска конфронтация с Китай в Южнокитайско море и че има за цел да изпрати своята ударна група със самолетоносач по най-директния маршрут през оспорвания водоем от Сингапур до Филипинско море, съобщава "Гардиън". 

Посланието се появи само часове след като китайските военни предупредиха Обединеното кралство срещу провокации.

Самолетоносачът и съюзнически кораби влязоха в Южнокитайско море по-рано тази седмица. Нямат намерение да повтарят решението за плаване на HMS Defender през спорни води край бреговете на Крим през юни.

Вместо това самолетоносачът "Кралица Елизабет" и поддържащите кораби ще продължат да участват в учения със САЩ, Австралия, Франция, Япония във Филипинско море, в многонационално демонстриране на сила, насочено към Пекин.

Тези учения могат да включват британски военни кораби до японските острови Сенкаку, които също са претендирани от Китай, в Източнокитайско море, като част от усилията на Обединеното кралство да укрепи отношенията си с Токио след Брекзит.

Но се натрупаха очаквания, че Великобритания може да отплава по-близо до оспорваните острови в Южнокитайско море, които Китай е обвинен в милитаризация, след черноморския епизод и по-дългата история на напрежение между двете страни по въпроса.

Информация, че "Кралица Елизабет може плава в Южнокитайско море през 2019 г., доведоха до отмяна от Китай на търговски преговори с Великобритания.

По-рано говорител на китайското министерство на националната отбрана У Цян заяви, че зачита свободата на корабоплаването, но твърдо се противопоставя на всякакви военноморски дейности, които имат за цел да предизвикат противоречия.

"Действието никога не трябва да се опитва да дестабилизира регионалния мир, включително последното военно сътрудничество между Великобритания и Япония. Китайският флот ще предприеме всички необходими действия за противодействие на такова поведение."

Проходът бележи първия път, когато новата британска ударна група е разположена в Азиатско-тихоокеанския регион. Мисията предизвика множество доклади и коментари в китайски медии, в който се казва, че "самата идея за британско присъствие в Южнокитайско море е опасна".

"Ако Лондон се опита да установи военно присъствие в региона с геополитическо значение, това само ще наруши статуквото в региона ... И ако има някакви реални действия срещу Китай, си търсят поражението."

"Няма да отидем на другия край на света, за да провокираме. Ще бъдем уверени, но не и конфронтационни", коментира по-рано тази година британският министърът на отбраната Бен Уолъс.

Повишената китайска милитаризация и експанзионизъм в региона, особено по отношение на Тайван, за който Пекин твърди, че е китайска провинция, влошиха напрежението между Китай и много от неговите съседи.

Но дори някои британски съюзници се съмняват дали Великобритания може да има ефективно присъствие в региона.

Във вторник американският министър на отбраната Лойд Остин предупреди, че военните ресурси са оскъдни и Обединеното кралство може би "може да бъде по-полезно в други части на света". 

Китай предупреди британския самолетоносач: В бойна готовност сме

Китай предупреди британския самолетоносач: В бойна готовност сме

Британия си мисли, че "все още живее в колониалните си времена" в Южнокитайско море